200,000 ton olijfolie. 240,000 tradities

Vlak bij het oude kustdorp, Vieste, teelt de Deluca familie al vier generaties lang olijven. Hun olie is voor het grotere publiek vrij onbekend maar rondom Vieste zie je op menig terrasje en keukenraam een blik Deluca Olio Extra Vergine di Oliva staan. Het is een vrij zachte, goudkleurige olie met een nasmaak van amandel die karakteristiek is voor de Ogliarola Garganica olijfsoort. De soort is benoemd naar het Nationale Park Gargano, waar vele families al eeuwen olijven telen.

Het park, gelegen in “de spoor van Italië”, staat vol met oeroude olijfboom velden. Het is deel van de Puglia regio, waar maar liefst 200,000 ton olijfolie per jaar vandaan komt. Geen enkele andere regio in of buiten Italië produceert zoveel olie als de Puglia regio.



Er heersen veel trotste tradities en klassieke rivaliteiten tussen de telers in deze regio. Olijfsoorten zijn namelijk net zoals druifsoorten. Elke regio staat bekend om een eigen olijfsoort met een unieke smaak. Zo kan je naast de zachte Ogliarola Garganica, de wat pittigere Coratina of de fruitigere Perenzana vinden. Met 240,000 telers die gezamenlijk meer dan 50 miljoen bomen bezitten, staat Puglia bekend om de immense diversiteit in kleur, geur en smaak van dorp tot dorp, veld tot veld, boom tot boom.



Tussen de eindeloze olijfboom velden, vlak bij de Deluca Familie ligt de residentie Club degli Ulivi. Dit kleine paradijs is omringd door olijfboeren die de bomen elk seizoen nauwkeurig in de gaten houden. Vroeger deden ze dit ter paard, maar nu wordt de manege grotendeels gebruikt door gasten van de residentie die zelf graag een rit door de glooiende bomen willen maken. Het is hier, tegenover de residenties en naast het zwembad dat je in het rustieke restaurantje Donna Maria, écht de smaak van Puglia kan proeven.

Het zou mij niks verbazen als je daar toevallig een flesje van de Deluca familie tegenkomt…

Emilia Romagna en het Formule 1-raceweekend van Imola
29-04-2024 Lotte Van Dijk
Emilia Romagna en het Formule 1-raceweekend van Imola

Emilia Romagna, een regio in Noord-Italië, staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, culinaire hoogstandjes en schilderachtige landschappen. Maar wat gebeurt er als je deze idyllische omgeving combineert met de adrenaline-pompende opwinding van Formule 1-racen? Nou, dan krijg je een vakantie ervaring die je niet snel vergeet!

Lees meer
Italiaanse zomerfestivals in 2024 die je niet mag missen tijdens je vakantie
23-04-2024 Lotte Van Dijk
Italiaanse zomerfestivals in 2024 die je niet mag missen tijdens je vakantie

Als de zon haar gouden stralen over de schilderachtige landschappen van Italië werpt, ontvouwt zich een symfonie van kleuren, smaken en festiviteiten die het begin van de zomer aangeven.

Lees meer
Laten we een Rothenburg ob der Tauber
09-04-2024 Lotte Van Dijk
Laten we een middeleeuws stadje in Duitsland bezoeken: Rothenburg ob der Tauber

Als je aan de middeleeuwen denkt, welke stad schiet je dan meteen te binnen? Hoe ziet het eruit? Ik weet bijna zeker dat het lijkt op Rothenburg ob der Tauber, een schitterend stukje verleden in Duitsland dat voor altijd in mijn geheugen gegrift zal staan als een van de beste plaatsen om te bezoeken tijdens een vakantie in Beieren.

Lees meer