200,000 ton olijfolie. 240,000 tradities

Vlak bij het oude kustdorp, Vieste, teelt de Deluca familie al vier generaties lang olijven. Hun olie is voor het grotere publiek vrij onbekend maar rondom Vieste zie je op menig terrasje en keukenraam een blik Deluca Olio Extra Vergine di Oliva staan. Het is een vrij zachte, goudkleurige olie met een nasmaak van amandel die karakteristiek is voor de Ogliarola Garganica olijfsoort. De soort is benoemd naar het Nationale Park Gargano, waar vele families al eeuwen olijven telen.

Het park, gelegen in “de spoor van Italië”, staat vol met oeroude olijfboom velden. Het is deel van de Puglia regio, waar maar liefst 200,000 ton olijfolie per jaar vandaan komt. Geen enkele andere regio in of buiten Italië produceert zoveel olie als de Puglia regio.Er heersen veel trotste tradities en klassieke rivaliteiten tussen de telers in deze regio. Olijfsoorten zijn namelijk net zoals druifsoorten. Elke regio staat bekend om een eigen olijfsoort met een unieke smaak. Zo kan je naast de zachte Ogliarola Garganica, de wat pittigere Coratina of de fruitigere Perenzana vinden. Met 240,000 telers die gezamenlijk meer dan 50 miljoen bomen bezitten, staat Puglia bekend om de immense diversiteit in kleur, geur en smaak van dorp tot dorp, veld tot veld, boom tot boom.Tussen de eindeloze olijfboom velden, vlak bij de Deluca Familie ligt de residentie Club degli Ulivi. Dit kleine paradijs is omringd door olijfboeren die de bomen elk seizoen nauwkeurig in de gaten houden. Vroeger deden ze dit ter paard, maar nu wordt de manege grotendeels gebruikt door gasten van de residentie die zelf graag een rit door de glooiende bomen willen maken. Het is hier, tegenover de residenties en naast het zwembad dat je in het rustieke restaurantje Donna Maria, écht de smaak van Puglia kan proeven.

Het zou mij niks verbazen als je daar toevallig een flesje van de Deluca familie tegenkomt…

21-07-2022 Lotte Van Dijk
Saint Jean d'Aulps: een dorp van vier seizoenen

De imposante gevel van de abdij van d'Aulps is het enige overblijfsel van een massieve cisterciënzerkerk hoog boven de valleien van de Franse Alpen. De fundamenten stammen uit 1090 en het diende als een plaats van bedevaart tot haar vernietiging in de nasleep van de Franse revolutie. Alleen de gevel staat nog, die sindsdien gierende winden, sneeuwstormen, regenbuien en de brandende zon heeft weerstaan in de 230 jaar die volgden. Keer op keer trotseert de gevel de vier seizoenen van Saint Jean d'Aulps en is tot de dag van vandaag hoog in de bergen te zien.

Lees meer
09-12-2021 Lotte Van Dijk
Een magische kerst in de Ardennen

Gelegen in het zuidoosten van België, de Ardennen regio is een van die natuurlijke, ongerepte gebieden met een rijke fauna en flora, grote bossen bestaande uit loof- en sparren, verweven met rivieren en pittoreske dorpjes. Het is een plek waar tradities en folklore nog steeds voortleven, behouden en onaangetast door de moderne tijden, maar met alle luxe en voorzieningen van een comfortabel en modern leven.

Lees meer
18-08-2020 Lotte Van Dijk
Reizen met uw huisdier: Luxemburg, België en Nederland ontdekken

Wist u dat honden gemiddeld gezien net zo intelligent zijn als kinderen van 2 jaar? Ze zijn in staat om meer dan 250 handgebaren en woorden te begrijpen, afhankelijk van de stijl van training die ze hebben ontvangen. Ze kunnen zelfs tot 5 tellen en begrijpen de woorden die tot hen worden gesproken, niet alleen de toon van uw stem.

Lees meer

Als eerste op de hoogte zijn van de beste aanbiedingen en waardevolle tips?

Met het inschakelen van gratis website push notificaties mis je niets. Reuzehandig en je kunt deze service op elk moment weer uitschakelen. U moet op "Meldingen toestaan" klikken in het bericht van uw browser.

1

Notificaties van Bungalow.Net activeren.