200,000 ton olijfolie. 240,000 tradities

Vlak bij het oude kustdorp, Vieste, teelt de Deluca familie al vier generaties lang olijven. Hun olie is voor het grotere publiek vrij onbekend maar rondom Vieste zie je op menig terrasje en keukenraam een blik Deluca Olio Extra Vergine di Oliva staan. Het is een vrij zachte, goudkleurige olie met een nasmaak van amandel die karakteristiek is voor de Ogliarola Garganica olijfsoort. De soort is benoemd naar het Nationale Park Gargano, waar vele families al eeuwen olijven telen.

Het park, gelegen in “de spoor van Italië”, staat vol met oeroude olijfboom velden. Het is deel van de Puglia regio, waar maar liefst 200,000 ton olijfolie per jaar vandaan komt. Geen enkele andere regio in of buiten Italië produceert zoveel olie als de Puglia regio.Er heersen veel trotste tradities en klassieke rivaliteiten tussen de telers in deze regio. Olijfsoorten zijn namelijk net zoals druifsoorten. Elke regio staat bekend om een eigen olijfsoort met een unieke smaak. Zo kan je naast de zachte Ogliarola Garganica, de wat pittigere Coratina of de fruitigere Perenzana vinden. Met 240,000 telers die gezamenlijk meer dan 50 miljoen bomen bezitten, staat Puglia bekend om de immense diversiteit in kleur, geur en smaak van dorp tot dorp, veld tot veld, boom tot boom.Tussen de eindeloze olijfboom velden, vlak bij de Deluca Familie ligt de residentie Club degli Ulivi. Dit kleine paradijs is omringd door olijfboeren die de bomen elk seizoen nauwkeurig in de gaten houden. Vroeger deden ze dit ter paard, maar nu wordt de manege grotendeels gebruikt door gasten van de residentie die zelf graag een rit door de glooiende bomen willen maken. Het is hier, tegenover de residenties en naast het zwembad dat je in het rustieke restaurantje Donna Maria, écht de smaak van Puglia kan proeven.

Het zou mij niks verbazen als je daar toevallig een flesje van de Deluca familie tegenkomt…

Een reis door de beste kazen en agrotoeristische hoogstandjes van Italië
27-08-2023 Lotte Van Dijk
Een reis door de beste kazen en agrotoeristische hoogstandjes van Italië

Als het gaat om culinaire hoogstandjes, zijn er maar weinig dingen die de zintuigen zo prikkelen als kaas. Italië, een land dat bekend staat om zijn rijke gastronomische erfgoed, heeft een schat aan uitzonderlijke kazen die net zo divers zijn als de landschappen waaruit ze afkomstig zijn.

Lees meer
Zonnige Europese bestemmingen voor jouw herfstvakantie
08-08-2023 Lotte Van Dijk
Zonnige Europese bestemmingen voor jouw herfstvakantie

Terwijl de frisse lucht en gouden herfsttinten het Europese landschap beschilderen, is dit hét moment om aan een onvergetelijke vakantie te beginnen. Terwijl veel reizigers Europa associëren met winterse alpen en zomerse stranden, biedt de herfst toch ook zijn eigen unieke allure.

Lees meer
Indian Summer: uw droomvakantie in het zuiden van Europa
24-07-2023 Lotte Van Dijk
Indian Summer: uw droomvakantie in het zuiden van Europa

Naarmate de felle tinten van de zomer geleidelijk vervagen, begint zich een ander soort magie te ontvouwen in het zuiden van Europa.

Lees meer