200,000 ton olijfolie. 240,000 tradities

Vlak bij het oude kustdorp, Vieste, teelt de Deluca familie al vier generaties lang olijven. Hun olie is voor het grotere publiek vrij onbekend maar rondom Vieste zie je op menig terrasje en keukenraam een blik Deluca Olio Extra Vergine di Oliva staan. Het is een vrij zachte, goudkleurige olie met een nasmaak van amandel die karakteristiek is voor de Ogliarola Garganica olijfsoort. De soort is benoemd naar het Nationale Park Gargano, waar vele families al eeuwen olijven telen.

Het park, gelegen in “de spoor van Italië”, staat vol met oeroude olijfboom velden. Het is deel van de Puglia regio, waar maar liefst 200,000 ton olijfolie per jaar vandaan komt. Geen enkele andere regio in of buiten Italië produceert zoveel olie als de Puglia regio.Er heersen veel trotste tradities en klassieke rivaliteiten tussen de telers in deze regio. Olijfsoorten zijn namelijk net zoals druifsoorten. Elke regio staat bekend om een eigen olijfsoort met een unieke smaak. Zo kan je naast de zachte Ogliarola Garganica, de wat pittigere Coratina of de fruitigere Perenzana vinden. Met 240,000 telers die gezamenlijk meer dan 50 miljoen bomen bezitten, staat Puglia bekend om de immense diversiteit in kleur, geur en smaak van dorp tot dorp, veld tot veld, boom tot boom.Tussen de eindeloze olijfboom velden, vlak bij de Deluca Familie ligt de residentie Club degli Ulivi. Dit kleine paradijs is omringd door olijfboeren die de bomen elk seizoen nauwkeurig in de gaten houden. Vroeger deden ze dit ter paard, maar nu wordt de manege grotendeels gebruikt door gasten van de residentie die zelf graag een rit door de glooiende bomen willen maken. Het is hier, tegenover de residenties en naast het zwembad dat je in het rustieke restaurantje Donna Maria, écht de smaak van Puglia kan proeven.

Het zou mij niks verbazen als je daar toevallig een flesje van de Deluca familie tegenkomt…

Een vakantie in Italië: waar honden ook gewoon toeristen zijn!
31-05-2024 Lotte Van Dijk
Een vakantie in Italië: waar honden ook gewoon toeristen zijn!

Droom je van een vakantie waar je grote vierpotige vriend gewoon lekker mee kan doen? Zoek niet verder dan Italië, waar honden niet alleen welkom zijn, maar ook worden omarmd als gekoesterd gezelschap!

Lees meer
Zomerfestivals in Spanje die je tijdens je vakantie moet meemaken
17-05-2024 Lotte Van Dijk
Zomerfestivals in Spanje die je tijdens je vakantie moet meemaken

Als de zonovergoten zomerdagen zich over het Iberisch schiereiland uitstrekken, komt Spanje tot leven met een wervelwind aan festivals, feesten en flamenco. Van de levendige straten van Barcelona tot de zonovergoten kusten van Andalusië, is Spanje een wervelwind van culturele evenementen die het rijke erfgoed en de passie voor het leven van het land vieren.

Lees meer
5 Hondvriendelijke Plekken in Europa om te ontdekken in het voorjaar van 2024
12-05-2024 Lotte Van Dijk
5 Hondvriendelijke Plekken in Europa om te ontdekken in het voorjaar van 2024

Als je een vakantie plant, is het altijd lastig om je huisider achter te laten. Maar wat als dat niet hoefde?

Lees meer