200,000 ton olijfolie. 240,000 tradities

Vlak bij het oude kustdorp, Vieste, teelt de Deluca familie al vier generaties lang olijven. Hun olie is voor het grotere publiek vrij onbekend maar rondom Vieste zie je op menig terrasje en keukenraam een blik Deluca Olio Extra Vergine di Oliva staan. Het is een vrij zachte, goudkleurige olie met een nasmaak van amandel die karakteristiek is voor de Ogliarola Garganica olijfsoort. De soort is benoemd naar het Nationale Park Gargano, waar vele families al eeuwen olijven telen.

Het park, gelegen in “de spoor van Italië”, staat vol met oeroude olijfboom velden. Het is deel van de Puglia regio, waar maar liefst 200,000 ton olijfolie per jaar vandaan komt. Geen enkele andere regio in of buiten Italië produceert zoveel olie als de Puglia regio.Er heersen veel trotste tradities en klassieke rivaliteiten tussen de telers in deze regio. Olijfsoorten zijn namelijk net zoals druifsoorten. Elke regio staat bekend om een eigen olijfsoort met een unieke smaak. Zo kan je naast de zachte Ogliarola Garganica, de wat pittigere Coratina of de fruitigere Perenzana vinden. Met 240,000 telers die gezamenlijk meer dan 50 miljoen bomen bezitten, staat Puglia bekend om de immense diversiteit in kleur, geur en smaak van dorp tot dorp, veld tot veld, boom tot boom.Tussen de eindeloze olijfboom velden, vlak bij de Deluca Familie ligt de residentie Club degli Ulivi. Dit kleine paradijs is omringd door olijfboeren die de bomen elk seizoen nauwkeurig in de gaten houden. Vroeger deden ze dit ter paard, maar nu wordt de manege grotendeels gebruikt door gasten van de residentie die zelf graag een rit door de glooiende bomen willen maken. Het is hier, tegenover de residenties en naast het zwembad dat je in het rustieke restaurantje Donna Maria, écht de smaak van Puglia kan proeven.

Het zou mij niks verbazen als je daar toevallig een flesje van de Deluca familie tegenkomt…

Lange lenteweekenden en de betoverende meivakantie
17-03-2023 Lotte Van Dijk
Lange lenteweekenden en de betoverende meivakantie

De komst van de lente brengt altijd een gevoel van verjonging en vernieuwing met zich mee. Het is een perfect moment om een uitje te plannen en te profiteren van de lange weekenden die bij het seizoen horen. In deze blogpost bespreken we de voordelen van een voorjaarsvakantie en hoe je optimaal kunt profiteren van vrije dagen en de meivakantie.

Lees meer
Drie verschillende soorten paasvakanties in drie verschillende Europese vakantieparken
28-02-2023 Lotte Van Dijk
Drie verschillende soorten paasvakanties in drie verschillende Europese vakantieparken

Pasen is een tijd van vernieuwing en feest, en wat is een betere manier om het te vieren dan in een vakantiepark in Europa?

Lees meer
Valentine's gifts for travelers NL
12-02-2023 Lotte Van Dijk
Een Valentijns cadeau voor de reisliefhebber

Je hebt jet allemaal al eens gedaan. Je hebt alles al een keer gegeven. Bloemen, chocola, een schattige kaart, hier en daar een romantisch diner… en toch, toch put je elk jaar weer al je creativiteit uit om iets te bedenken voor Valentijnsdag.

Lees meer