4 boeken die je zullen inspireren Europa af te reizen

Er zijn mensen die een reis boeken na geïnspireerd te worden door een boek over de bestemming en er zijn mensen die een reis boeken en tijdens hun vakantie geïnspireerd worden door een boek over de bestemming. Voor beide is wel wat te zeggen. De eerste weet precies wat hen te wachten staat en kan dus alvast een stukje van de magie gaan plannen. De tweede laat zich onderweg verassen en verdiept zich volledig in de bestemming.

Er is geen goede of verkeerde manier om reizen en lezen te combineren, dus ik zeg zeker niet dat je een van de twee types moet zijn. Boeken werken als een krachtige katalysator voor reislust. Ze wakkeren het verlangen aan om de landschappen en omgevingen te verkennen die in de verhalen worden beschreven.

Veel literaire stukken spreken tot sterke verbeelding, of het nu om de bruisende straten van Florence of de architectuur van Barcelona gaat. De levendige beelden en gedetailleerde settings sporen ons aan om deze plaatsen met eigen ogen te aanschouwen.

Dit wetende, heb ik besloten om vier boeken uit mijn bibliotheek die een inspiratie zijn geweest voor een aantal van mijn reizen te delen. Als je een nog opzoek bent naar een goed voornemen, lees dan één (of alle) van de volgende romans. Hopelijk inspireren ze jou ook!

"De Napolitaanse romans van Elena Ferrante” – De parel van Europa

Een lichtend voorbeeld van de diepgaande invloed die literatuur kan hebben op reisaspiraties is te vinden in de fascinerende romanserie van Elena Ferrante, de "Napolitaanse romans". Dit literaire meesterwerk speelt zich af in een aantal oer-Italiaanse steden zoals Napels, Florence en Pisa. Ferrante's levendige weergave van deze plaatsen trekt lezers niet alleen mee in de complexe levens van haar personages, maar moedigt mensen ook aan om de plaatsen nogmaals in het echt te bezoeken en herbeleven.

"L'amica Geniale (Mijn geniale vriend)" is de eerste roman in Elena Ferrante's alom geprezen boekenserie. Het boek vertelt over de lange, complexe vriendschap tussen twee jeugdvriendinnen, Elena Greco (Lenu) en Raffaella Cerullo (Lila) die allebei in het Napels van na de Tweede Wereldoorlog leven.

Plekken om te bezoeken:

Porta Capuana en de O'Buvero markt in Napels

Net achter een zorgvuldig bewaard gebleven middeleeuwse poort ligt een levendige openluchtmarkt die kenmerkend is voor het geanimeerde tempo van Rione Luzzatti. Tussen de bonte luifels, stapels verse vruchten en torens aan specerijen staan verkooplieden luidkeels af te dingen in een zwaar Napolitaans dialect terwijl oude vrouwtjes tijdens het ophangen van de was op hun balkon kibbelen en roddelen met elkaar… het is precies zoals Ferrante omschreef!

Piazza Santissima Annunziata

In de derde roman van de serie begint Lenu aan een nieuw leven in Florence en experimenteert ze met stijl, liefde en familie. Er zijn veel belangrijke plekken in Florence waar ik de aandacht op zou kunnen vestigen, maar ik wil het graag hebben over Piazza Santissima Annunziata omdat dit de plek was die mij het meest verbond met de roman.

Dit plein, een icoon van Florence, wordt beschouwd als het enige authentieke renaissanceplein in de stad en werd ontworpen door Filippo Brunelleschi als een eerbetoon aan een oud Romeins forum. Het plein is versierd met de majestueuze zuilengalerij van de Spedale degli Innocenti, de Basiliek van SS. Annunziata en de Loggia dei Servi di Maria.

De Opedale degli Innocenti, opgericht in 1445, is het eerste weeshuis van Europa. Ontworpen door Filippo Brunelleschi in 1419 onder begeleiding van de Zijde Gilde, vierde het weeshuis op 5 februari 1445 tijdens de feestdag van Sint Agatha de komst van het eerste kind, Agata Smeralda Innocenti.

De basiliek van SS. Annunziata, gebouwd in opdracht van de Servi di Maria rond 1250 in het beboste gebied bekend als Cafaggio buiten de stadsmuren, is ook een must-see. De basiliek staat bekend om de Kloostergang van de Geloften, een van de beste voorbeelden van maniëristische stijl, met fresco's van beroemde kunstenaars als Andrea del Sarto, Franciabigio, Pontormo en Rosso Fiorentino.

Ga een onvergetelijke vakantie in Florence tegemoet met Suite di Medici Loft. Zo breng je net als Lenu de tijd door in het hartje van de mooie, oude stad!

"La ciudad de los prodigios " van Eduardo Mendoza - Het sprookjesachtige Barcelona

"De stad der wonderen" van Eduardo Mendoza Garriga is een historische roman die zich afspeelt in een tijd dat Barcelona van een provinciestad groeit tot een bruisende metropool aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De roman werd oorspronkelijk in het Spaans gepubliceerd als "La ciudad de los prodigios" en zit vol met prachtige historische anecdotes, architectonische wonderen en beschrijvingen van dynamische levens.

De hoofdpersoon, Onofre Bouvila, komt als berooide jongeman in Barcelona aan en raakt verstrikt in het meedogenloze streven naar vooruitgang en moderniteit. Terwijl Barcelona hard groeit, mede door de industriële revolutie en de Wereldtentoonstelling van 1888, staat Onofre’s ontwikkeling parallel aan de grotere maatschappelijke verschuivingen die in de stad plaatsvinden.

"De Stad der Wonderen" is niet alleen een historische roman, maar ook een literaire reis door het hart van een stad in beweging. Mendoza's meesterlijke mix van fictie en geschiedenis vangt de essentie van de transformatie van Barcelona, waardoor de roman een meeslepend leesvoer wordt voor mensen die de culturele, architectonische en maatschappelijke wonderen van deze bruisende Spaanse stad willen ontdekken.

Plekken om te bezoeken:

Kickstart je Europese droomvakantie en verken het Ciutadella Park, waar Onofre een ballonvaart maakt, dwaal door de Sant Antoni Markt of bezoek het Palau de la Música Catalana waar Onofre werkte. Dompel je daarnaast onder in de levendige sfeer van de Raval wijk of wandel over La Rambla, waar de boeiende scènes uit het boek tot leven komen.

Verblijf in het gezellige Barcelona Stants, een stel prachtige appartementen in de Sants-Montjuic wijk.

"The House of Niccoló" door Dorothy Dunnett - Een vleugje renaissance-intrige tijdens je Europese zomer

Bij het verkennen van literaire inspiratiebronnen voor reizen kan ik de aangrijpende historische saga "Het huis van Niccolò" van Dorothy Dunnett niet over het hoofd zien. Deze schitterende boekenreeks voert lezers mee naar het hart van de Renaissance, in een tijd van politieke intriges, handel en culturele rijkdom in heel Europa.

In het middelpunt van deze spannende serie staat Nicholas de Fleury, een complexe en ambitieuze man die van de steegjes in Brugge tot de aristocratische hoven van Europa reist. Als meester in handel, financiën en spionage wordt Nicholas een centraal figuur in allerlei complotten, intrige en gevaren.

De waterwegen van Venetië, de handelsbeurzen in Brugge en de paleizen van Frankrijk voegen naast de intrige ook een gevoel van pracht en praal aan de roman. Elke stad is niet slechts een decor, maar een levendig podium waarop het drama van "Het huis van Niccolò" zich ontvouwt.

Plekken om te bezoeken:

In het hart van Brugge ligt de iconische Markt, een bruisend centrum omringd door historische gebouwen. Hier kan je de scènes van middeleeuwse handel en bruisende menigten die in de roman worden beschreven makkelijk voorstellen. Het Belfort van Brugge, biedt elke bezoeker een adembenemend, panoramisch uitzicht over de stad. Hier kan je, net zoals de personages in de serie gedaan zouden kunnen hebben, uitkijken over het levendige tafereel dat onder je neus plaatsvindt. Wandel langs de schilderachtige grachten van Brugge en verken het Begijnhof, een rustige enclave uit een vervlogen tijdperk. Deze mooie bestemmingen bieden een kijkje in het dagelijks leven van mensen in Brugge, in zowel de moderne als de verleden tijd.

Als je jezelf in Belgie bevindt, boek dan Appartement Dahlia Garden in Den Haan als thuisbasis om Brugge vanaf te ontdekken.

"Tulip Fever" door Deborah Moggach – Fleur in Amsterdam op tijdens je vakantie

In onze literaire reis door historische verhalen, is "Tulpenkoorts" van Deborah Moggach een roman die je niet mag missen. Het boek speelt zich af in het 17e-eeuwse Amsterdam tijdens de tulpenmanie, een periode waarin tulpenbollen voor belachelijke prijzen werden verkocht voordat de hele tulpenmarkt plots crashte. Het is het vroegste voorbeeld van een speculatieve bubbel. Terwijl de lezer zich verdiept in de wereld van verboden liefde en financiële speculatie, dient Amsterdam als podium voor verhalen over verlangen en bedrog.

Het verhaal begint met een gearrangeerd huwelijk tussen Sophia, een jonge weesvrouw, en Cornelis Sandvoort, een rijke koopman die op zoek is naar een erfgenaam. Er zit geen passie in de liefde en al gauw raakt Sophia verstrikt in een geheime affaire met Jan van Loos, een getalenteerde kunstenaar die is ingehuurd om een portret van het stel te schilderen.

Plekken om te bezoeken:

Voor degenen die gefascineerd zijn door de levendige beschrijvingen van tulpenvelden en de allure van zeldzame bloembollen, is een bezoek aan het Keukenhof een must. Het Keukenhof staat terecht bekend als de "Tuin van Europa" met miljoenen tulpen, narcissen en andere bloemen. De bonte kleuren en geurige bloemen weerspiegelen de schoonheid en obsessie die in "Tulpenkoorts" wordt beschreven.

Navigeer door de labyrintische grachten van Amsterdam, die een belangrijke rol spelen in het verhaal van de roman. Stel je de clandestiene ontmoetingen en hartstochtelijke ontmoetingen langs deze waterwegen voor terwijl je de historische grachten omzoomd met pittoreske gebouwen en charmante bruggetjes verkent.

Al je Amsterdam wilt bezichtigen maar niet per se 24/7 in een drukke stad wil zitten, dan raden wij deze villa in Loosdrecht op slechts 30 km van Amsterdam.

Een vakantie in Italië: waar honden ook gewoon toeristen zijn!
31-05-2024 Lotte Van Dijk
Een vakantie in Italië: waar honden ook gewoon toeristen zijn!

Droom je van een vakantie waar je grote vierpotige vriend gewoon lekker mee kan doen? Zoek niet verder dan Italië, waar honden niet alleen welkom zijn, maar ook worden omarmd als gekoesterd gezelschap!

Lees meer
Zomerfestivals in Spanje die je tijdens je vakantie moet meemaken
17-05-2024 Lotte Van Dijk
Zomerfestivals in Spanje die je tijdens je vakantie moet meemaken

Als de zonovergoten zomerdagen zich over het Iberisch schiereiland uitstrekken, komt Spanje tot leven met een wervelwind aan festivals, feesten en flamenco. Van de levendige straten van Barcelona tot de zonovergoten kusten van Andalusië, is Spanje een wervelwind van culturele evenementen die het rijke erfgoed en de passie voor het leven van het land vieren.

Lees meer
5 Hondvriendelijke Plekken in Europa om te ontdekken in het voorjaar van 2024
12-05-2024 Lotte Van Dijk
5 Hondvriendelijke Plekken in Europa om te ontdekken in het voorjaar van 2024

Als je een vakantie plant, is het altijd lastig om je huisider achter te laten. Maar wat als dat niet hoefde?

Lees meer