De leukste carnavals om in 2023 mee te pakken

Carnavals in Europa zijn altijd een flamboyante en kleurrijke viering van het leven, cultuur en traditie. Op vele plekken wordt feest gevierd, van de uitgebreide kostuums en maskers in Venetië tot het carnaval van Binche. Elke cultuur viert hun tradities en verhaal net weer op een andere manier.

De feestelijkheden staan ook vaak symbool voor het einde van de wintertijd en het begin van de Voorjaarsvakantie, die ook nu weer om de hoek ligt. De oorsprong van carnaval ligt in het verre verleden. Voordat het Christendom de traditie overnam, werd er al door andere, oudere geloofsovertuigingen feest gevierd om de lente in te huldigen.

Aangezien het feest al zo oud is, moet iedereen het een keer ervaren hebben. Daarom hebben wij de meest speciale, unieke, en gezellige carnaval feesten voor je op een rijtje gezet.

Carnaval in het zuiden van Europa voor 2023

Een van de bekendste carnavals vindt plaats in Venetië, in Italië. Elk jaar in februari wordt hier de rijke geschiedenis en cultuur van de stad gevierd. Ook hier wordt het feest al vele jaren achter elkaar gevierd, met de eerste gedocumenteerde viering in 1094. Toen werd het woord “Carnevale” voor het eerst gebruikt in een pamflet voor een soort markt of kermis.

Vaak denken mensen dat het carnaval van Venetië alleen voor rijkelui is, maar dat is een misvatting. Met veel gratis shows, kostuumparades op Piazza San Marca, speciale voorstellingen, en museum tours tijdens de feestweken, is het feest eigenlijk voor elke sociale achtergrond toegankelijk. Daarnaast is er geen prijs te plakken aan een echte Italiaanse Ristretto op een Venetiaans pleintje in de vroege ochtend.

Als je daar bent, dan wordt je gelijk meegevoerd in een fanfare van prachtige kostuums, maskers en traditiegetrouwe kleding. Het hoogtepunt van het carnaval is de grote parade, waar mensen in de meest sierlijke kostuums en maskers door de straten van Venetië heengaan met veel muziek, gejuich en gejubel.

  • In 2023 wordt carnaval in Venetië gevierd tussen 04.02.2023 en 21.02.2023

Het carnaval van Santa Cruz op Tenerife in Spanje is ook een populaire viering, met veel levendige straatfeesten en kleurrijke kostuums. Ook van dit carnaval is het hoogtepunt de grote parade, waar grote praalwagens en unieke verkleedpartijen de orde van de dag zijn. Ook kan je traditionele muziek en dans verwachten terwijl je geniet van zachte, gematigde winter van rond de 20 graden.

  • In 2023 wordt de Santa Cruz carnaval gevierd tussen 20-01-2023 en 26.02.2023

Het carnaval van Nice is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in de stad Nice, in Frankrijk. Hier zit er ook een lange geschiedenis verbonden aan het feest. Sinds 1294, of wellicht nog wel langer geleden, wordt het feest hier gevierd. Het begon als klein, lokaal feest, maar door de jaren heen werd het een van de grootste carnavals in Europa. In 1872 kreeg het zijn uiteindelijke vorm.

Vandaag de dag komen er mensen van overal ter wereld erop af om de levendige cultuur, muziek en het heerlijke eten van de Franse Riviera te ontdekken. De geuren en kleuren van carnaval gaan namelijk heel goed samen met de stranden van de Cote d’Azur. Een van de populairste activiteiten is het “Bloemengevecht”, waarbij iedereen bloemen naar elkaar gooien. Echt een geurig boeket van genot! Ook kan je genieten van de echte Franse keuken, met heerlijke crêpes, ratatouille, Socca, wijn en bier.

  • In 2023 word carnaval in Nice gevierd tussen 10.02.2023 en 26.02.2023

Verblijftip: Les Citronniers, Nice

Het carnaval van Cádiz, ook wel bekend als “La Carnaval de Cádiz", is een jaarlijks feest dat plaatsvindt in de stad Cádiz in Spanje. Hier wordt carnaval altijd in Februari, vlak voor de de Christelijke Vastentijd gevierd. Gedurende deze periode komt Cádiz helemaal tot leven met muziek, dans, en gezelligheid terwijl de straten bomvol staan met artiesten in kostuum die bekendstaand als “Chirigotas”. Deze artiesten zingen en dansen door de straat, vergezeld door een blaasorkest.

De praalwagens met politieke satire, de “Comparsas” zijn een hoofattractie. Deze praalwagens zijn vaak uitbundig versierd en leveren commentaar op politieke figuren en gebeurtenissen. De wagens worden vergezeld door artiesten, “Murgas”, die in exuberante kostuums satirische liedjes zingen.

Een ander populair onderdeel is de “carnaval koningin” wedstrijd, waarin in jonge vrouwen het tegen elkaar opnemen op “koningin van het carnaval” gekroond te worden. Deze wedstrijd komt gepaard met praalwagens, muziekoptredens en de onthulling van de nieuwe koningin die wordt gekozen op basis van schoonheid, talent en carnavalsgeest.

Al met al is het Carnival of Cádiz echt een feest voor liefhebbers van muziek, dans, satire en het leven over het algemeen!

  • In 2023 wordt het carnaval in Cádiz gevierd tussen 16.02.2023 en 26.02.2023

Carnavals in Belgie in 2023

Een ander bekend carnaval in Europa is het carnaval van Binche in België. Jaarlijks wordt dit feest op Vastenavond gevierd met unieke kostuums en het traditionele sinaasappelwerpen.

Meer dan duizend mensen kleden zich als een van de vier traditionele figuren: de boer, de nar, de Pierrot of de Gilles.

De Gilles veroorzaken met het gegooi van sinaasappels een gezellige troep in alle straten waar ze doorheen komen. Het carnaval is in 2003 erkend als UNESCO-meesterwerk van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid. De oorsprong ven het carnaval van Binche is in de vergetelheid geraakt, maar het eerste gedocumenteerde feest is terug te leiden naar de 14de eeuw. Het is een kleur- en cultuurrijk feest waarin je even terug in de tijd stapt en een feest uit een andere eeuw meemaakt.

  • In 2023 wordt het carnaval in Binche gevierd tussen 19.02.2023 en 21.02.2023

Verblijftip: Vallée les Etoiles

Een ander bekend carnaval is het carnaval van Aalst. Dit carnaval is het resultaat van een heel jaar aan voorbereiding door de inwoners van dit kleine stadje in het noorden van België. Hier bestaat ook Prins Carnaval, die elk jaar als symbolisch burgemeester van de stad wordt gekroond en zelfs een sleutel tot de stad ontvangt.

Carnaval in Aalst bestaat al meer dan 600 jaar en er komen meer dan 100.000 mensen op af. Iedereen van elke achtergrond doet eraan mee en het is echt een symbool van de identiteit van de regio.

  • In 2023 word carnaval in Aalst gevierd tussen 19.02.2023 en 21.02.2023

Verblijftip: Vallée les Etoiles

Het Cwarmê carnaval vindt plaats in het stadje Malmedy in België. Het feest duurt vier dagen en is immaterieel erfgoed van de Franse Gemeenschap van België. Carnaval begint hier om middernacht op de vrijdag voor de Vastentijd en eindigt ook weer om middernacht op Vastenavond. Je kan een aantal verschillende traditionele kostuums verwachten te zien, zoals de bekende Karel de Grote, volledig gekleed in kleurig, koninklijk tenue en masker. Ook is er uiteraard een grote parade die de straten van Malmedy doorkruist.

  • In 2023 wordt carnaval in Malmedy gevierd tussen 18.02.2023 en 21.02.2023.

Carnaval in Nederland en Duitsland in 2023

Carnaval in Nederland is altijd ronduit feest. Het allerbekendste carnaval in Nederland is het carnaval van Maastricht. Jaarlijks wordt dit feest uitgebreid gevierd in februari, en ook hier zijn er een Prins en Prinses Carnaval. Naast alle feesten, muziek, gekke pakken en gezelligheid, kan je er ook heerlijk genieten van allerlei lekkere hapjes.

Nonnevotte zijn bijvoorbeeld verrukkelijke zoete gebakjes waar tijdens het carnavalsseizoen uitgebreid van wordt genoten. Ook de Zwerende Vinger (een gebakje met banketbakkersroom) en de Berliner Bol zijn ronduit populair en kunnen tijdens carnaval in alle bakkerijen gevonden worden.

  • In 2023 wordt carnaval in Maastricht gevierd tussen 19.02.2023 en 21.01.2023

Verblijftip: Parc Maasresidence Thorn

Een ander populair carnaval in Nederland is het carnaval van Breda. Bij het carnaval van Breda, oftewel het Kielegat, wordt elk jaar flink uitgepakt. Carnaval duurt hier 5 dagen en iedereen, van bar tot bankethal, doet eraan mee. De straten worden met traditioneel rood en oranje gekleurd, er wordt uit volle borst gezongen en iedereen verwelkomt met vreugde de aankomende lente.

  • In 2023 wordt carnaval in Breda gevierd tussen 19.02.2023 en 21.02.2023

Verblijftip: Bergvliet Villa’s

Het carnaval van Keulen in Duitsland wordt ook elk jaar uitgebreid bezocht. Hier staat het bekend als “het vijfde seizoen van het jaar” en de traditie is zowat zo oud als de stad zelf. Tijdens het feesten roepen mensen hier “Kölle Alaaf”, de officiële kreet van carnaval in Keulen. Het stamt af van het middeleeuwse “All ab” (All-av), wat “boven alles” betekent. Het is de kortste manier waarop je je liefde voor de stad kan verwoorden.

De “Nubbel” is een met stro gevulde pop die als zondebok dient voor alle zonden en overtredingen die tijdens carnaval zijn gepleegd. Je mag het verbranden van de pop echt niet missen! Dit spektakel vindt plaats naast de St. Agneskerk, in het Latängkwartier van Nippes, Südstadt.

Zoals je ziet is carnaval door heel Europa een groot feest. Iedereen heeft zijn eigen tradities, gewoontes, kostuums, muziek en eten. Of je nou besluit om naar Venetië, Binche, Santa Kruz of Maastricht te gaan, het wordt gegarandeerd herinneringswaardig!

Een reis door de beste kazen en agrotoeristische hoogstandjes van Italië
27-08-2023 Lotte Van Dijk
Een reis door de beste kazen en agrotoeristische hoogstandjes van Italië

Als het gaat om culinaire hoogstandjes, zijn er maar weinig dingen die de zintuigen zo prikkelen als kaas. Italië, een land dat bekend staat om zijn rijke gastronomische erfgoed, heeft een schat aan uitzonderlijke kazen die net zo divers zijn als de landschappen waaruit ze afkomstig zijn.

Lees meer
Zonnige Europese bestemmingen voor jouw herfstvakantie
08-08-2023 Lotte Van Dijk
Zonnige Europese bestemmingen voor jouw herfstvakantie

Terwijl de frisse lucht en gouden herfsttinten het Europese landschap beschilderen, is dit hét moment om aan een onvergetelijke vakantie te beginnen. Terwijl veel reizigers Europa associëren met winterse alpen en zomerse stranden, biedt de herfst toch ook zijn eigen unieke allure.

Lees meer
Indian Summer: uw droomvakantie in het zuiden van Europa
24-07-2023 Lotte Van Dijk
Indian Summer: uw droomvakantie in het zuiden van Europa

Naarmate de felle tinten van de zomer geleidelijk vervagen, begint zich een ander soort magie te ontvouwen in het zuiden van Europa.

Lees meer