Essentiële tips voor een vakantie met het gezin met een zwembad

Het zoeken naar een geschikt vakantiehuis is altijd even een uitdaging. Bij veel mensen (zeker met kinderen) staat met stip bovenaan: een zwembad.

Als het in de zomer heerlijk warm is, is niets zo fijn om lekker af te koelen dan een sprong in het water, zelfs als volwassene. Voor kinderen is het zwembad een hele andere dimensie, het is een compleet speelparadijs en hun eigen domein waar ze zich urenlang in kunnen vermaken. Wie heeft een animatieteam nodig wanneer je een zwembad hebt? Toch is het allemaal niet zo eenvoudig om de juiste woning met zwembad te kiezen en daar op een veilige manier van te genieten.

Hieronder vind je een aantal tips over hoe je op een ontspannen wijze met jouw kinderen kan omgaan in een vakantiewoning met zwembad.

Leer zelf eerst het zwembad kennen, voetjes in het water!

Bij kleine kinderen is het van belang dat je zelf als eerste het water in gaat en het zwembad verkent. Heb je bijvoorbeeld kleine kinderen die nog niet zo goed kunnen zwemmen? Kijk dan waar het diep wordt. Bekijk ook de rand van het zwembad: kunnen de kinderen er gemakkelijk uit klimmen? Het gevaar zit vaker in ondiep water dan in het diepe. Kinderen willen zich wel eens vergissen en springen in ondiep water waarbij ze zich lelijk pijn kunnen doen. Maak altijd duidelijk dat er niet gesprongen wordt in het zwembad (tenzij u een groot privé zwembad heeft met alleen oudere kinderen en diep water). Andere ouders vinden het vaak ook niet prettig dat kinderen in een publiek zwembad springen. Veel jongeren bezeren zich doordat andere kinderen ruw spelen in het water. Niet in het zwembad springen is dus niet alleen veiliger maar ook beleefd.

Neem niets van anderen aan, oordeel zelf

Stel je voor, je hebt een huis geboekt in een prachtig vakantiepark aan de Costa Brava, de ideale vakantiebestemming voor het hele gezin. Het weer is mooi, het is zonnig en warm en uw accommodatie is meer dan comfortabel. Maar het is het zwembad dat eerst uw aandacht trekt want, laten we eerlijk zijn, dat is toch onmisbaar in dit klimaat.

Als er een gemeenschappelijk zwembad is voor het hele vakantiepark, ga er dan niet zomaar vanuit dat de ogenschijnlijke badmeester ook echt een officiële badmeester is. Laat kleine kinderen ook niet even achter bij een zwembad. Zelfs als je slechts op 20 meter afstand zit, is het verstandig regelmatig op te staan, te kijken waar de kinderen zijn en even oogcontact te zoeken. Bij wat grotere kinderen die wel zelfstandig kunnen zwemmen, is het aan te bevelen om altijd even mee te lopen naar en van het zwembad zodat ze de route goed leren kennen.

Een omheind zwembad is misschien wel je beste vriend

Voor een gezinsvakantie aan het zwembad kan een omheind zwembad jouw beste vriend zijn. Als je een vakantiehuis met zwembad in Frankrijk huurt, bijvoorbeeld, zul je ontdekken dat daar een wet bestaat die dat vereist voor alle buitenbaden. Geen slecht idee want kinderen letten niet altijd goed op, zeker wanneer ze aan het spelen zijn. Wees voorzichtig indien je een aantal kinderen hebt die kunnen zwemmen en enkelen die nog wat te jong zijn. De kleinsten lopen gezellig mee met de grotere kinderen. Die doen het hekje open en voor u het goed en wel weet liggen ze allemaal samen in het water. Kan uw kindje niet (goed) zwemmen? Zorg er dan in ieder geval voor dat uw kindje opblaas bandjes draagt.

Zonnetje in de dop, hoedje op je...

Kinderen zijn heel gevoelig voor straling en lopen snel een zonnesteek op. Ze verbranden ook sneller dan volwassenen. Water biedt hiertegen geen bescherming. Integendeel, juist in het zwembad verbranden kinderen het snelst of krijgen ze een zonnesteek omdat ze de hitte minder goed voelen. De oplossing is simpel, doe ze een T-shirt aan en een hoedje op. Doe dat zodra de kinderen buiten gaan spelen. Na een uur of 3 kan je de T-shirt uittrekken en laten drogen, maar laat het hoedje altijd op. Indien het zwembad in de schaduw ligt of jouw kinderen minder dan 1 uur per dag buiten zwemmen, en niet tussen 12 en 3 uur, kan het allemaal ook zonder hoedje en T-shirt.

Zwembad en speelgoed? Zeker, maar niet allemaal tegelijk

Er is zoveel speelgoed om mee te nemen in het zwembad voor de kleintjes. En laten we eerlijk zijn, ze zijn echt leuk: van speelgoed dolfijnen, waterpistolen en rubberen ringen, ze maken het zwembad eindeloos spannender. Probeer desondanks de hoeveelheid speelgoed in het zwembad tot een minimum te beperken. Dit kan anders storend zijn voor andere gebruikers. In een privé-zwembad doe je uiteraard wat je wilt.

Maximaal plezier met waterspelletjes

Het spelen van spelletjes in het zwembad helpt de kleintjes bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen in het water. Als je daarna met ze naar het strand wilt, zal de angst voor water (en golven) veel minder sterk zijn. Voorbeelden van zulke spelletjes zijn legio. Zo kan je ze leren duiken door het plaatsen van een aantal speciale duikstokken op de bodem van het zwembad. De kinderen moeten deze verzamelen en wie de meeste stokken verzamelt, wint. Of kijk wie het verst onderwater kan zwemmen zonder adem te halen. Al spelenderwijs leren de kinderen om vloeiend en comfortabel te bewegen in het water.

Wanneer u naar de zee / het meer / de rivier gaat

Als het gaat om de veiligheid op het strand, is het best om je eigen onderzoek te doen. Zoek een kindvriendelijk strand, kijk of er strandwachten, leer over de strandvlaggen en wat ze betekenen. Zoek uit of er gevaarlijke stromingen zijn in het gebied. Onderschat nooit wat er onder het water gebeurt. Een rustige oppervlakte kan gevaarlijke onderstromingen verbergen.

Leer uw kinderen om nooit hun rug te keren naar de zee als ze peddelen op een plaats waar er golven zijn. Dit vermindert het risico op gevaarlijk onder water rollen. Zelfs als ze weer veilig boven komen, kunnen ze hierdoor namelijk focus en richting verliezen en het strand niet terugvinden. Het is dus beter dat dit niet gebeurt.

Ook eventueel opblaasspeelgoed is niet aanbevolen in de zee. Ze creëren een schijnveiligheid waardoor kinderen verder van het strand vandaan zwemmen, maar kunnen makkelijk door de zon en zout worden stukgemaakt. Als het gaat om rivieren en meren, maakt het niet uit hoe rustig het water mag lijken: probeer het zelf eerst uit. De meren en rivierbeddingen kunnen stenig en ongelijkmatig zijn, of ze kunnen plotseling dalen. Er kunnen milde stromingen zijn die kinderen uit evenwicht kunnen brengen. Een ander gevaar bij rivieren en meren is het koude water waardoor zelfs ervaren zwemmers kramp kunnen krijgen. Laat je kinderen dus niet zomaar in het koude water springen maar doe even een aantal warming-up oefeningen met hen.

Volg een EHBO-cursus

Just in case. Weten hoe je een kind kan reanimeren kan een kwestie van leven of dood blijken. Uiteraard hoef je het hopelijk nooit in de praktijk te brengen maar je kan maar best voorbereid zijn. Een familievakantie in een vakantiepark met een zwembad is gegarandeerd leuk en zal je ongetwijfeld helpen ontspannen. Maak mooie herinneringen met je gezin en weet dat je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Reis veilig en geniet van jouw zomer al spetterend en met een glimlach!

Een reis door de beste kazen en agrotoeristische hoogstandjes van Italië
27-08-2023 Lotte Van Dijk
Een reis door de beste kazen en agrotoeristische hoogstandjes van Italië

Als het gaat om culinaire hoogstandjes, zijn er maar weinig dingen die de zintuigen zo prikkelen als kaas. Italië, een land dat bekend staat om zijn rijke gastronomische erfgoed, heeft een schat aan uitzonderlijke kazen die net zo divers zijn als de landschappen waaruit ze afkomstig zijn.

Lees meer
Zonnige Europese bestemmingen voor jouw herfstvakantie
08-08-2023 Lotte Van Dijk
Zonnige Europese bestemmingen voor jouw herfstvakantie

Terwijl de frisse lucht en gouden herfsttinten het Europese landschap beschilderen, is dit hét moment om aan een onvergetelijke vakantie te beginnen. Terwijl veel reizigers Europa associëren met winterse alpen en zomerse stranden, biedt de herfst toch ook zijn eigen unieke allure.

Lees meer
Indian Summer: uw droomvakantie in het zuiden van Europa
24-07-2023 Lotte Van Dijk
Indian Summer: uw droomvakantie in het zuiden van Europa

Naarmate de felle tinten van de zomer geleidelijk vervagen, begint zich een ander soort magie te ontvouwen in het zuiden van Europa.

Lees meer