Lange lenteweekenden en de betoverende meivakantie

De komst van de lente brengt altijd een gevoel van verjonging en vernieuwing met zich mee. Het is een perfect moment om een uitje te plannen en te profiteren van de lange weekenden die bij het seizoen horen. In deze blogpost bespreken we de voordelen van een voorjaarsvakantie en hoe je optimaal kunt profiteren van vrije dagen en de meivakantie.

Allereerst, waarom zou je in het voorjaar vakantie vieren? Er zijn een paar redenen waarom dit seizoen een uitstekende tijd is om te reizen. Het weer is meestal mild en aangenaam dus je kan lekker de hele dag buiten zijn.

De lente brengt ook een gevoel van een vernieuwing mee en dat is vaak juist wat je nodig hebt om de wintercyclus te doorbreken. De winter is natuurlijk ook fijn maar het zonnetje en een vitamine D boost zijn toch wel erg belangrijk voor de mens. In deze tijd van het jaar is het hoogseizoen nog niet begonnen en vind je vaak betere deals voor accommodaties, kortere rijen bij musea en pretparken en over het algemeen minder mensen in elke omgeving.

Meivakantie en andere vrije dagen in Nederland, Duitsland en België

De maand mei is een bijzondere tijd in Nederland, met Koningsdag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Deze feestdagen worden door het hele land gevierd en bieden bezoekers een kans om de Nederlandse cultuur en geschiedenis te ervaren.

Koningsdag, die op 27 april wordt gevierd, is een nationale feestdag en markeert de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op deze dag zijn de straten van steden en dorpen in het hele land gevuld met mensen gekleed in oranje en vieren ze feest met muziek en oerhollands eten. Ook zijn er natuurlijk overal straatmarktjes, waar families hun kleedjes op de stoep leggen en van alles en nog wat verkopen.

De Dodenherdenking wordt gevierd op 4 mei en is een dag om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Om 20:00 is er in het hele land twee minuten stilte ter ere van de slachtoffers. De volgende dag, 5 mei, is bevrijdingsdag, de dag dat Nederland in 1945 werd bevrijd van de nazi-bezetting. Deze dag wordt gevierd met festivals en concerten door het hele land! Een flink contrast met 4 mei!

En laten we niet vergeten dat de maand mei ook belangrijk is voor kinderen in Nederland, want tussen 29 april en 7 mei mogen ze volop genieten van de meivakantie.

In Duitsland is Der Erste Mai, of Tag der Arbeit een oud festival om het lenteweer te verwelkomen en boze geesten te verdrijven. Het concept van Erste Mai als een viering van verjonging en vruchtbaarheid dateert uit de ijzertijd. Het veranderde mee met het christendom en begon al in de Middeleeuwen enkele aspecten van zijn huidige vorm aan te nemen.

Een van de meest iconische en wijdverspreide kenmerken is de meiboom, een grote paal of boom die meestal op het centrale plein van een dorp wordt opgericht, versierd met slingers of linten waar vaak omeen wordt gedanst. In Beieren richt elk dorp weken van tevoren een meiboom op en ontstaat er een wedstrijd over wie het lukt de palen uit naburige dorpen te stelen. Wie zijn meiboom niet beschermt, is verplicht om de dieven op 1 mei uit te nodigen voor gratis bier en traditioneel eten.

Het is ook een gelegenheid de arbeid te vieren, met name in Berlijn. België erkent 1 mei ook als Dag van de Arbeid.

Eigenlijk zijn er best een aantal feestdagen hetzelfde in Duitsland, Nederland en België. Dit komt grotendeels door het christendom:

Hemelvaartsdag - 18 mei (donderdag)

In Nederland hebben veel mensen de neiging om bij zonsopgang wakker te worden voor een vroege ochtendwandeling of fietstocht in de frisse lentezon. Dit valt te herleiden uit het verre verleden toen mensen op Hemelvaartsdag om 3 uur 's nachts wakker werden om op blote voeten door het gras te lopen, te zingen en te dansen, wat het lichaam kennelijk op therapeutische wijze zou hebben geheeld.

Voor de niet-religieuzen is Hemelvaartsdag gewoon een heerlijke voorjaarsvakantie, gevuld met festivals en andere leuke evenementen; een ideaal moment om tijdens een lang weekend te genieten van het heerlijke weer in mei.

In België wordt de paaskaars (paaskaars) gedoofd en zijn er processies met fakkels en vaandels. Ook wordt in de kerken de oogst gezegend.

In Duitsland wordt deze feestdag al eeuwenlang gevierd en sinds 1936 is het een officiële feestdag. Deze dag wordt meestal gevierd door katholieken en begint met de kerkdienst. Ook hier wordt de paaskaars gedoofd en zijn er processies met fakkels en vaandels.

Een leuk weetje over deze dag: volgens een oude Engelse traditie wordt het een warme zomer als het zonnig is op Hemelvaartsdag; dus laten we hopen dat het zonnetje lekker straalt die dag!

Pinksteren en Pinkstermaandag - 28 en 29 mei

Pinksteren en Pinkstermaandag worden in Nederland vaak gevierd met markten en festivals, pinkstermaandag is de laatste dag van allerlei muziekfestivals die in het weekend worden gehouden. Een van de populairste muziekfestivals is Pinkpop in Landgraaf. De Dag van het Kasteel is ook een beetje een traditie geworden die verbonden is met Pinkstermaandag. Tijdens dit evenement openen landgoederen, ruïnes en kastelen in Nederland allemaal hun deuren voor het publiek om het rijke erfgoed en de geschiedenis van het land te vieren.

Een oude en leuke traditie ziet de vrijgezellen in Nederlandse steden en dorpen een meisje kiezen om de Pinksterbruid te zijn. Het uitverkoren meisje wordt vervolgens versierd met bloemen en krijgt een kroon, waarna ze een processie door de stad leidt.

Als je niet een liefhebber van markten of muziekfestivals bent, dan kan je ook wat tijd buiten doorbrengen, genietend van het mooie weer dat typisch is voor het begin van de zomer. Je kan met je gezin een bezoek plegen aan de prachtige nationale parken van Nederland of een uitstapje maken naar een van de vele dierentuinen.

In België gaat Pinkstermaandag meestal gepaard met een grote processiemars door de stad Gerpinnes als onderdeel van een eeuwenoude traditie. Gekleed in Napoleontische kostuums, verzamelen mensen die deelnemen aan de jaarlijkse mars zich in de centrale kerk en lopen vervolgens bijna 40 km door de stad ter ere van Sainte Rolende de Gerpinnes.

In Duitsland staat de nacht tussen Pinksteren en Pinkstermaandag bekend als de nacht van onrust (Unruhnacht of Bosheitsnacht). In het verleden dachten mensen dat boze geesten tijdens deze nacht actief waren en alle eigendommen zouden stelen die niet waren opgesloten. Nu spelen jonge mensen in sommige gebieden de rol van boze geesten en verplaatsen ze kleine dingen zoals banken of gereedschap om gezellige stennis te schoppen.

In Duitsland eindigt de pret in sommige gebieden niet op Pinkstermaandag. De dinsdag na Pinksterzondag staat in Frankfurt am Main bekend als Bosdag (Waeldchestag). Een groot feest met een markt worden gehouden in een bosgebied van een park aan de rand van de stad en naburige buitenwijken. Ook wordt er in Deidesheim een spel gespeeld dat de geschiedenis van het gebied onderstreept.

Dus, hoe kun je het meeste halen uit je lange weekenden en belangrijke feestdagen tijdens de maand mei? Hier zijn enkele tips:

  • Plan vooruit: lange weekenden zijn populaire reistijden, dus het is belangrijk om verblijf en vervoer ruim van tevoren te boeken om teleurstelling te voorkomen.
  • Overweeg bestemmingen in de buurt: als je niet veel tijd hebt, overweeg dan een bestemming op rijafstand. Dit geeft u meer tijd om te ontspannen en te genieten van uw omgeving.
  • Profiteer van het buitenleven: de lente is een geweldige tijd om naar buiten te gaan en de natuur te verkennen. Denk aan een wandeling, een fietstocht of een picknick in een park.
  • Omarm de lokale cultuur: veel steden en dorpen hebben festivals en evenementen in de lente. Maak gebruik van deze mogelijkheden om meer te weten te komen over de lokale cultuur en tradities.
  • Ontspan en laad op: heb niet het gevoel dat je elk moment van je lange weekend moet vullen met activiteiten. Soms is het het beste om gewoon te ontspannen en je batterijen op te laden.

Laten we nu een aantal fantastische, comfortabele en gezellige opties bekijken voor lange weekenden, waar je het meeste uit je accommodatie en de omgeving kunt halen!

Bergvliet Villa's

Bergvliet Villa's is een charmant landgoed in de buurt van Breda. Het is een rustig toevluchtsoord midden in de natuur. Het park is omgeven door prachtige bossen en weelderige natuur, waardoor het de perfecte plek is om te ontspannen en te genieten van de lente.

Het heeft een eigen golfbaan waar je naar hartenlust een balletje kan komen slaap. Op 22 april 2023 wordt een semi-opentournooi gehouden op Landgoed Bergvliet, dat voor iedereen met een golfvaardigheidsbewijs (GVB) toegankelijk zal zijn, dus als je je kunsten op de proef wil stellen, kom dan gezellig kangs!

De stad Breda ligt op slechts een klein eindje rijden van het landgoed (20 minuten) vandaan, en op 27 april, tijdens Koningsdag, wordt in deze stad een groot feest met een aanzienlijke markt gehouden. Ook wordt de dag in de omliggende dorpen uiteraard voluit gevierd!

Parc Massresidence Thorn

Parc Maasresidence Thorn is een luxe resort gelegen in Limburg, aan de Maasplassen. De ruime villa's en appartementen zijn voorzien van een modern, stijlvol en comfortabel interieur. De villa's beschikken over een eigen tuin met overdekt terras waar gasten heerlijk van het lenteweer kunnen genieten.

Gasten kunnen bij Parc Maasresidence Thorn lekker fietsen, varen, zwemmen, bowlen, waterfietsen, SUP-boarding en nog veel meer! Ook is er de Kids Club voor de wat jongere gasten. Het resort heeft echt een beetje van alles voor iedereen. Bij Humphrey’s Thorn restaurant kan iedereen genieten van een bourgondische maaltijd met uitzicht op de Maasplassen.

Vanaf 1 mei staat er een uitgebreid animatieprogramma klaar. Happy Benny, de mascotte, heeft dan allerlei superleuke spellen en activiteiten klaarstaan voor alle kinderen die op het resort verblijven.

Er zijn ook veel evenementen die rond die tijd in de omgeving plaatsvinden. Tijdens je verblijf in Parc Maasresidence Thorn kan je het volgende bezoeken:

  • 27 april: gratis livemuziek op alle pleinen in het centrum van Roermond
  • 30 april: rondleiding over de 2de Wereldoorlog in Roermond
  • 4 mei: Dodenherdenking - Limburgs Verzetsmonument in Roermond
  • 5 mei: Bevrijdingsfestival ARLO terrein Roermond

Vallée les Etoiles

Vallée les Etoiles is een vakantiepark gelegen in de Belgische Ardennen, bekend om zijn bossen, wandelpaden en rustige landschappen. Dit park is een geweldige keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een rustige en zonnige voorjaarsvakantie.

Het park staat bekend om zijn dennenhouten chalets die perfect opgaan in de achtergrond van glooiende heuvels, oude bossen en de bruisende Lesse.

Vanaf 1 april kunnen gasten de pop-up "Happy Corner" bezoeken, vol met snacks, drankjes, lokale bieren, wafels en ijsjes. Het is de ideale plek om te genieten van de lente en jezelf te trakteren op iets lekkers tijdens je verblijf.

Als je aankomt op 14 mei (Moederdag) of op 18 juni (Vaderdag) verwelkomt het park je met een klein cadeautje!

Italiaanse zomerfestivals in 2024 die je niet mag missen tijdens je vakantie
18-04-2024 Lotte Van Dijk
Italiaanse zomerfestivals in 2024 die je niet mag missen tijdens je vakantie

Als de zon haar gouden stralen over de schilderachtige landschappen van Italië werpt, ontvouwt zich een symfonie van kleuren, smaken en festiviteiten die het begin van de zomer aangeven.

Lees meer
Laten we een Rothenburg ob der Tauber
09-04-2024 Lotte Van Dijk
Laten we een middeleeuws stadje in Duitsland bezoeken: Rothenburg ob der Tauber

Als je aan de middeleeuwen denkt, welke stad schiet je dan meteen te binnen? Hoe ziet het eruit? Ik weet bijna zeker dat het lijkt op Rothenburg ob der Tauber, een schitterend stukje verleden in Duitsland dat voor altijd in mijn geheugen gegrift zal staan als een van de beste plaatsen om te bezoeken tijdens een vakantie in Beieren.

Lees meer
5 Hondvriendelijke Plekken in Europa om te ontdekken in het voorjaar van 2024
25-03-2024 Lotte Van Dijk
5 Hondvriendelijke Plekken in Europa om te ontdekken in het voorjaar van 2024

Als je een vakantie plant, is het altijd lastig om je huisider achter te laten. Maar wat als dat niet hoefde?

Lees meer