Saint Jean d'Aulps: een dorp van vier seizoenen

De imposante gevel van de abdij van d'Aulps is het enige overblijfsel van een massieve cisterciënzerkerk hoog boven de valleien van de Franse Alpen. De fundamenten stammen uit 1090 en het diende als een plaats van bedevaart tot haar vernietiging in de nasleep van de Franse revolutie. Alleen de gevel staat nog, die sindsdien gierende winden, sneeuwstormen, regenbuien en de brandende zon heeft weerstaan in de 230 jaar die volgden. Keer op keer trotseert de gevel de vier seizoenen van Saint Jean d'Aulps en is tot de dag van vandaag hoog in de bergen te zien.

In 1090 hebben mensen die in de regio woonden ook veel kou, sneeuw, en droogte moeten doorstaan met het Alpenweer, maar vandaag de dag beschouwen de inwoners van Saint Jean d'Aulps het als een van hun grootste voordelen. In plaats van het veranderende weer te bestrijden, besloten ze het te omarmen en elk seizoen uniek te maken:

 

Lente:

Terwijl de dikke leien ijs ontdooien en plaatsmaken voor de krokussen en de narcissen, bloeit Sint Jean d'Aulps als een alpenweide. De eerste wandelaars durven tussen de donderende stromen smeltend water de rotsachtige toppen te beklimmen. Het uitzicht is dan ook elke ontbering waard. Als oude kolossen schitteren de Mont Blanc en Dents du Midi in de wazige verte. Met de aankondiging van de lente worden ook de rodel- en kabelbanen geopend, met enigszins krankzinnige maar zeer opwindende routes door de bergen.

 

Zomer:

Met zijn hoge ligging, diepe dallen, winderige weiden en tumultueuze stromen, dient de natuurlijke schoonheid van Saint Jean d'Aulps als een koel toevluchtsoord van de felle zomerzon. Het heldere water van Lac de Montriond biedt verkoeling aan snikhete wandelaars en fietsers en de groene oevers liggen vol met een kleurrijk patroon aan picknickkleden. Iets verder stroomopwaarts, voorbij de imposante Cascade d'Ardent , ligt het eigenaardige, maar zeer populaire dorpje, Village de Chèvres. Alsof ze uit de rots zelf zijn gehouwen, klampen deze typisch Zwitserse huizen zich vast aan de zijkant van de vallei, net als de tientallen geiten die dit dorp bewonen. Deze tamme beesten worden vaak benaderd door nieuwsgierige reizigers.

 

Herfst:

Terwijl de berghellingen een rijk brons en rood kleuren, bereidt Saint Jean d'Aulps zich voor op de koude wintermaanden. Toch behouden de donkere stenen en diepe wateren nog steeds een nagedachte van de brandende zon, en wildwaterraften, rotsklimmen en wandelen blijven daarom nog populair. Aan de lange houten tafels van de alpenrestaurants worden bourgondische wildgerechten met krachtige bieren, wijnen en grappa naar buiten gebracht door zwaar aangezette mannen in lederhosen en vrouwen in kleurrijke frocks. De terrassen van ruw gehouwen steen zitten vol met gezellige menigten, die nog een laatste keer het glas heffen op de zonnige dagen.

 

Winter:

Een dikke sneeuwlaag bedekt de chalets van Saint Jean d'Aulps. Toch schijnt de zon fel, schitterend reflecterend op het besneeuwde landschap. De stille bomen, meren en huizen glinsteren alsof ze gepolijst zijn door een bovennatuurlijk wezen. Gejuich, gelach en schlagermuziek vullen het stille winterlandschap terwijl de pistes en skiliften op bijna elke witte piek één voor één opengaan. De geur van brandend sparren- en berkenhout kruipt uit het dorp omhoog, waar rozewangige barvrouwen kastanjes roosteren en warme chocolademelk schenken.

Elk seizoen in Saint Jean d'Aulps is anders. De ruige bergen, de charmante chalets, de hete zon en het ijskoude water storten tegen elkaar aan in een evenwicht van verbluffende kleuren en smaken. De mensen van het dorp hebben geleerd om elk seizoen met geheven hoofd te benaderen. Deze levendigheid en trots is overal voelbaar. Een enkel bezoek aan die charmante houten chalets is simpelweg niet genoeg om de ongeëvenaarde schoonheid van Saint Jean d'Aulps echt te begrijpen.

Lange lenteweekenden en de betoverende meivakantie
17-03-2023 Lotte Van Dijk
Lange lenteweekenden en de betoverende meivakantie

De komst van de lente brengt altijd een gevoel van verjonging en vernieuwing met zich mee. Het is een perfect moment om een uitje te plannen en te profiteren van de lange weekenden die bij het seizoen horen. In deze blogpost bespreken we de voordelen van een voorjaarsvakantie en hoe je optimaal kunt profiteren van vrije dagen en de meivakantie.

Lees meer
Drie verschillende soorten paasvakanties in drie verschillende Europese vakantieparken
28-02-2023 Lotte Van Dijk
Drie verschillende soorten paasvakanties in drie verschillende Europese vakantieparken

Pasen is een tijd van vernieuwing en feest, en wat is een betere manier om het te vieren dan in een vakantiepark in Europa?

Lees meer
Valentine's gifts for travelers NL
12-02-2023 Lotte Van Dijk
Een Valentijns cadeau voor de reisliefhebber

Je hebt jet allemaal al eens gedaan. Je hebt alles al een keer gegeven. Bloemen, chocola, een schattige kaart, hier en daar een romantisch diner… en toch, toch put je elk jaar weer al je creativiteit uit om iets te bedenken voor Valentijnsdag.

Lees meer