Saint Jean d'Aulps: een dorp van vier seizoenen

De imposante gevel van de abdij van d'Aulps is het enige overblijfsel van een massieve cisterciënzerkerk hoog boven de valleien van de Franse Alpen. De fundamenten stammen uit 1090 en het diende als een plaats van bedevaart tot haar vernietiging in de nasleep van de Franse revolutie. Alleen de gevel staat nog, die sindsdien gierende winden, sneeuwstormen, regenbuien en de brandende zon heeft weerstaan in de 230 jaar die volgden. Keer op keer trotseert de gevel de vier seizoenen van Saint Jean d'Aulps en is tot de dag van vandaag hoog in de bergen te zien.

In 1090 hebben mensen die in de regio woonden ook veel kou, sneeuw, en droogte moeten doorstaan met het Alpenweer, maar vandaag de dag beschouwen de inwoners van Saint Jean d'Aulps het als een van hun grootste voordelen. In plaats van het veranderende weer te bestrijden, besloten ze het te omarmen en elk seizoen uniek te maken:

 

Lente:

Terwijl de dikke leien ijs ontdooien en plaatsmaken voor de krokussen en de narcissen, bloeit Sint Jean d'Aulps als een alpenweide. De eerste wandelaars durven tussen de donderende stromen smeltend water de rotsachtige toppen te beklimmen. Het uitzicht is dan ook elke ontbering waard. Als oude kolossen schitteren de Mont Blanc en Dents du Midi in de wazige verte. Met de aankondiging van de lente worden ook de rodel- en kabelbanen geopend, met enigszins krankzinnige maar zeer opwindende routes door de bergen.

 

Zomer:

Met zijn hoge ligging, diepe dallen, winderige weiden en tumultueuze stromen, dient de natuurlijke schoonheid van Saint Jean d'Aulps als een koel toevluchtsoord van de felle zomerzon. Het heldere water van Lac de Montriond biedt verkoeling aan snikhete wandelaars en fietsers en de groene oevers liggen vol met een kleurrijk patroon aan picknickkleden. Iets verder stroomopwaarts, voorbij de imposante Cascade d'Ardent , ligt het eigenaardige, maar zeer populaire dorpje, Village de Chèvres. Alsof ze uit de rots zelf zijn gehouwen, klampen deze typisch Zwitserse huizen zich vast aan de zijkant van de vallei, net als de tientallen geiten die dit dorp bewonen. Deze tamme beesten worden vaak benaderd door nieuwsgierige reizigers.

 

Herfst:

Terwijl de berghellingen een rijk brons en rood kleuren, bereidt Saint Jean d'Aulps zich voor op de koude wintermaanden. Toch behouden de donkere stenen en diepe wateren nog steeds een nagedachte van de brandende zon, en wildwaterraften, rotsklimmen en wandelen blijven daarom nog populair. Aan de lange houten tafels van de alpenrestaurants worden bourgondische wildgerechten met krachtige bieren, wijnen en grappa naar buiten gebracht door zwaar aangezette mannen in lederhosen en vrouwen in kleurrijke frocks. De terrassen van ruw gehouwen steen zitten vol met gezellige menigten, die nog een laatste keer het glas heffen op de zonnige dagen.

 

Winter:

Een dikke sneeuwlaag bedekt de chalets van Saint Jean d'Aulps. Toch schijnt de zon fel, schitterend reflecterend op het besneeuwde landschap. De stille bomen, meren en huizen glinsteren alsof ze gepolijst zijn door een bovennatuurlijk wezen. Gejuich, gelach en schlagermuziek vullen het stille winterlandschap terwijl de pistes en skiliften op bijna elke witte piek één voor één opengaan. De geur van brandend sparren- en berkenhout kruipt uit het dorp omhoog, waar rozewangige barvrouwen kastanjes roosteren en warme chocolademelk schenken.

Elk seizoen in Saint Jean d'Aulps is anders. De ruige bergen, de charmante chalets, de hete zon en het ijskoude water storten tegen elkaar aan in een evenwicht van verbluffende kleuren en smaken. De mensen van het dorp hebben geleerd om elk seizoen met geheven hoofd te benaderen. Deze levendigheid en trots is overal voelbaar. Een enkel bezoek aan die charmante houten chalets is simpelweg niet genoeg om de ongeëvenaarde schoonheid van Saint Jean d'Aulps echt te begrijpen.

28-07-2022 Lotte Van Dijk
200,000 ton olijfolie. 240,000 tradities

Vlak bij het oude kustdorp, Vieste, teelt de Deluca familie al vier generaties lang olijven. Hun olie is voor het grotere publiek vrij onbekend maar rondom Vieste zie je op menig terrasje en keukenraam een blik Deluca Olio Extra Vergine di Oliva staan. Het is een vrij zachte, goudkleurige olie met een nasmaak van amandel die karakteristiek is voor de Ogliarola Garganica olijfsoort. De soort is benoemd naar het Nationale Park Gargano, waar vele families al eeuwen olijven telen.

Lees meer
09-12-2021 Lotte Van Dijk
Een magische kerst in de Ardennen

Gelegen in het zuidoosten van België, de Ardennen regio is een van die natuurlijke, ongerepte gebieden met een rijke fauna en flora, grote bossen bestaande uit loof- en sparren, verweven met rivieren en pittoreske dorpjes. Het is een plek waar tradities en folklore nog steeds voortleven, behouden en onaangetast door de moderne tijden, maar met alle luxe en voorzieningen van een comfortabel en modern leven.

Lees meer
18-08-2020 Lotte Van Dijk
Reizen met uw huisdier: Luxemburg, België en Nederland ontdekken

Wist u dat honden gemiddeld gezien net zo intelligent zijn als kinderen van 2 jaar? Ze zijn in staat om meer dan 250 handgebaren en woorden te begrijpen, afhankelijk van de stijl van training die ze hebben ontvangen. Ze kunnen zelfs tot 5 tellen en begrijpen de woorden die tot hen worden gesproken, niet alleen de toon van uw stem.

Lees meer

Als eerste op de hoogte zijn van de beste aanbiedingen en waardevolle tips?

Met het inschakelen van gratis website push notificaties mis je niets. Reuzehandig en je kunt deze service op elk moment weer uitschakelen. U moet op "Meldingen toestaan" klikken in het bericht van uw browser.

1

Notificaties van Bungalow.Net activeren.