Wat te doen als je ziek wordt in het buitenland

Ziek zijn is geen pretje, maar ziek worden tijdens je vakantie in het buitenland is nog erger. Het kan lijken alsof de “vakantiegoden” tegen je samenspannen maar dat hoeft echt niet het geval te zijn. Je moet gewoon weten hoe je best met deze situatie omgaat. Daarom geven we hier advies dat medische experten aanbevelen zodat je vakantie toch gewoon doorgaat!

Breng medicijnen mee op vakantie

Als je weet dat je bepaalde allergieën hebt of niet goed tegen specifieke dingen kunt, is het belangrijk dat je een verzameling medicijnen van thuis meeneemt. Pillen die je thuis makkelijk vindt, kunnen in het buitenland niet beschikbaar of erg duur zijn. Neem voor alle zekerheid ook een kopij van je voorschrift mee voor het geval je meer medicijnen nodig hebt.

Wees geïnformeerd

Het medisch systeem kan in een ander land heel verschillend zijn. In sommige landen is er universele gezondheidszorg maar dat moet je dan wel weten. Het kan je een pak geld besparen dus zoek dit op voorhand op, vraag het aan de lokale bevolking, bespreek dit met een expat, et cetera. Het loont ook de moeite om op voorhand de dichtstbijzijnde dokters en ziekenhuizen op te zoeken zodat, als er iets gebeurt, je weet waarheen te gaan – en je niet bij dokter Frankenstein terecht komt!

Reisverzekering voor ziekte en ongevallen

Een reisverzekering is niet alleen nuttig voor oudere mensen. Iedereen kan ziek worden op vakantie en voordeel halen uit een verzekering. Wanneer je ziek wordt, zal je blij zijn dat je deze verzekering hebt afgesloten. Het zou spijtig zijn als je al jouw vakantiegeld moest besteden aan doktersbezoeken en medicijnen. De kost van een reisverzekering is erg klein als je het vergelijkt met de kost van medische hulp. Overweeg dus een reisverzekering voor ziekte en ongevallen.

Heb een kopij van jouw medisch dossier en ken een paar woorden

Het is belangrijk om bepaalde belangrijke informatie, zoals allergische reacties, bloedtype, et cetera, bij de hand te hebben (in je zak, in je portefeuille). Alle informatie die een dokter kan helpen om jou de correcte hulp te geven, is interessant. Ze kunnen tenslotte niet op jouw gezicht zien of jij allergisch bent of bepaalde medicatie neemt. Sommige dokters in het buitenland spreken Engels maar om zeker te zijn kan je een paar woorden leren die in het geval van ziekte kunnen helpen, zoals “pijn”, “medicatie”, “allergie” en dergelijke meer. Je wilt ten slotte het hospitaal niet met een verbonden arm verlaten terwijl je eigenlijk last had van je maag.

Ken je verzekering

Contacteer je verzekeringsmaatschappij voordat je een voorschrift invult om ongewenste verrassingen te vermijden. Als je bijvoorbeeld op vakantie in Spanje bent, kan medische verzorging anders werken dan in jouw land. Even navragen is altijd veiliger en is trouwens ook jouw recht. Vraag voor welke diensten je moet betalen en wat is inbegrepen in de verzekering. Als je oncomfortabel bent met iets, zeg dat dan ook. Wees respectvol maar wees niet bang om geïnformeerd te zijn.

Schrijf alles op en contacteer je eigen dokter zodra je het ziekenhuis verlaat

Jouw dokter kan eventueel extra raad geven dus bel hen even op en zeg wat de diagnose was en wat je werd verteld om te doen betreffende verzorging en dergelijke. Baat het niet, het schaadt ook niet.

Blijf van je vakantie genieten

Als je een verkoudheid krijgt tijdens je vakantie in Italië, houdt dat je niet tegen om een boottocht te maken en zo de omgeving te verkennen. Zo verbruik je ook niet teveel energie. Bezoek een show of geniet van de faciliteiten van je vakantie accommodatie. Het is tenslotte maar een verkoudheid en niet het einde van de wereld.

Het is niet leuk om ziek te worden in het buitenland maar je kan de situatie makkelijk verlichten door voorzichtig te zijn en een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Je kan niet alle ziekte en ongevallen voorspellen of voorkomen maar je kan er wel mee leren omgaan. Wij wensen je.

18-08-2020 Lotte Van Dijk
Reizen met uw huisdier: Luxemburg, België en Nederland ontdekken

Wist u dat honden gemiddeld gezien net zo intelligent zijn als kinderen van 2 jaar? Ze zijn in staat om meer dan 250 handgebaren en woorden te begrijpen, afhankelijk van de stijl van training die ze hebben ontvangen. Ze kunnen zelfs tot 5 tellen en begrijpen de woorden die tot hen worden gesproken, niet alleen de toon van uw stem.

Lees meer
klein meisje in vakantiehuis zwembad
09-04-2018 Lotte Van Dijk
Essentiële tips voor een vakantie met het gezin met een zwembad

Het zoeken naar een geschikt vakantiehuis is altijd even een uitdaging. Bij veel mensen (zeker met kinderen) staat met stip bovenaan: een zwembad.

Lees meer
holiday home with family booking tips
09-04-2018 Lotte Van Dijk
10 vakantietips die belangrijk zijn bij het boeken van een vakantiehuisje

Het huren van een vakantiehuisje is vaak zo gebeurd, met een klik op de muis, heeft u een droomhuis.

Lees meer

Als eerste op de hoogte zijn van de beste aanbiedingen en waardevolle tips?

Met het inschakelen van gratis website push notificaties mis je niets. Reuzehandig en je kunt deze service op elk moment weer uitschakelen. U moet op "Meldingen toestaan" klikken in het bericht van uw browser.

1

Notificaties van Bungalow.Net activeren.