6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat

Sommige films zorgen ervoor dat je verliefd wordt op de personages. Andere films raken je veel dieper met de plek en de sfeer waarin ze spelen; waardoor je opeens in een opwelling een vlucht naar Florence boekt. Maar is dat echt zo'n wild idee? Laten we het uitzoeken!

De herfst is eindelijk hier, en zoals sommigen van ons weten, is het de perfecte tijd om naar de bioscoop te gaan en de nieuwste blockbusters te zien of gezellig thuis te zijn en onder een knus dekentje te genieten van de beste films ooit gemaakt.

Toch zijn er een aantal films die je juist weer inspireren om de tas te pakken. Van die films hebben wij een masterlist gemaakt. We hopen dat je hiermee wat ideeën opdoet voor je volgende reis!

Dus pak je favoriet snack, leg alle kussens goed neer, en ga mee met ons op reis door de mooiste herfstfilms.

Roman Holiday (1953) - Word verliefd op Rome & Audrey Hepburn

"Roman Holiday" is een tijdloze romantische komedie film uitgebracht in 1953, geregisseerd door William Wyler en met in de hoofdrollen Audrey Hepburn als prinses Ann en Gregory Peck als Joe Bradley. Tegen de prachtige achtergrond van Rome volgt de film de betoverende reis van een jonge prinses die ontsnapt uit de klauwen van haar koninklijke leven voor een korte smaak van vrijheid en avontuur. Tijdens haar escapade ontmoet ze een Amerikaanse journalist die haar onwetende metgezel wordt terwijl ze samen de stad verkennen.

Nog steeds weet deze film als een van de beste de essentie van Rome te pakken. De geplaveide straatjes die door oude wijken slingeren, de betoverende Trevifontein waar wensen uitkomen, de iconische Spaanse Trappen die bruisen van het leven en de grandeur van het Colosseum spelen allemaal een rol bij het schilderen van een levendig portret van de culturele en architecturale pracht waar de stad zo bekend om staat. De avonturen van de personages nemen hen mee door zowel de beroemde als verborgen juweeltjes van de stad, met het levendige straatleven, de verrukkelijke cuisine en het rijke historische erfgoed.

Niemand zal het je kwalijk nemen als je je stedentrip al voor het einde van de film hebt geboekt. Wie wil niet zoals de prachtige Audrey Hepburn, opzettelijk verdwaald in Rome zijn?

Before Sunrise (1995) - Breng een nacht door in het Wenen van de jaren 90

"Before Sunrise" is een boeiend romantisch drama uitgebracht in 1995, geregisseerd door Richard Linklater en met in de hoofdrollen Ethan Hawke als Jesse en Julie Delpy als Céline. De film gaat over twee vreemden die elkaar ontmoeten in een trein en besluiten om een enkele nacht samen door te brengen in Wenen voordat ze uit elkaar gaan.

Tegen de betoverende achtergrond van Habsburgse architectuur dompelt de film het publiek onder in de charme en culturele rijkdom van de stad. Terwijl Jesse en Céline de pittoreske straatjes doorkruisen, diepe gesprekken voeren en hun geheime gedachten delen, worden kijkers meegenomen in hun wereld en krijgen ze via de ogen van de twee personages Wenen op een unieke manier te zien.

De film vangt de essentie van het majestueuze Wenen op, met zijn grote paleizen, elegante koffiehuizen en geplaveide straten die een gevoel van tijdloosheid creëren. De interacties van de personages met de lokale bevolking en medereizigers bieden een kijkje in de levendige sfeer van de stad, de intellectuele gesprekken en de artistieke ziel.

Het mooiste is, dat je tegenwoordig bij een bezoek nog steeds dezelfde ervaring kunt hebben als de personages in 1995. Niet het verliefdheidsgedeelte op een wildvreemde, dat moet je helemaal zelf weten, maar de stad zelf. Het heeft nog steeds dezelfde sfeer, dezelfde architectuur, hetzelfde gevoel van rijkdom. Als je er bent, geniet dan natuurlijk ook op een gezellig terrasje van een Aperol Spritz!

Eat Pray Love (2010) - Probeer de beste pizza in Italië en reis de wereld rond

Eat Pray Love is een Amerikaanse film uit 2010, gebaseerd op de gelijknamige memoires van Elizabeth Gilbert. In de film, geregisseerd door Ryan Murphy, speelt Julia Roberts als Elizabeth Gilbert, een vrouw die begint aan een transformationele reis van zelfontdekking en genezing na een pijnlijke scheiding. Het verhaal volgt haar terwijl ze naar drie verschillende landen reist - Italië, India en Indonesië - op zoek naar balans, innerlijke vrede en een dieper begrip van zichzelf en de wereld om haar heen.

In het eerste segment dat zich afspeelt in Italië, verkent Elizabeth het concept van plezier en verwennerij door zich onder te dompelen in de rijke culinaire cultuur van het land. Ze ontdekt het gevoel van vreugde dat voedsel kan geven, de warmte van menselijke verbindingen en de eenvoudige geneugten van het leven. De levendige scènes van bruisende markten, authentieke Italiaanse gerechten en pittoreske landschappen roepen een verlangen op om zelf door de eeuwenoude culinaire tradities van het land te ervaren.

Het tweede deel speelt zich af in een ashram in India, waar Elizabeth spirituele verlichting zoekt. Het laatste deel van de reis ontvouwt zich in Bali, Indonesië, waar Elizabeth de kracht van liefde en menselijke verbinding ontdekt.

Over het algemeen dient "Eat Pray Love" als een inspirerende herinnering aan het helende effect dat reizen kan hebben. De reis door Italië, India en Indonesië wakkert een verlangen aan om aan je eigen reis van zelfontdekking te beginnen en de wereld te verkennen met een open hart.

Liz (Julia Roberts) eet een goddelijke pizza bij Antica Pizzeria Da Michele. Het is een echte plek, met echte Napolitaanse pizza, die je moet ervaren! Wij denken dat het absoluut redelijk is om Napels te bezoeken puur en alleen om pizza te eten. Wat ga je anders midden in oktober doen?

The Talented Mr. Ripley (1999) - Reis door Italië helemaal naar Venetië

Ok, we zeggen helemaal niet dat oplichting goed is en dat het aannemen van een hele nieuwe identiteit juist is, maar toch heeft deze film een plekje op onze lijst bemachtigd. "The Talented Mr. Ripley" is een psychologische thriller uit 1999, geregisseerd door Anthony Minghella en gebaseerd op Patricia Highsmith's roman met dezelfde naam. Met Matt Damon als Tom Ripley volgt de film het aangrijpende en complexe verhaal van een jonge man die verstrengeld raakt in een wereld van bedrog, manipulatie en moord.

De film speelt zich voornamelijk af in Italië en biedt een weelderig en boeiend beeld van de Italiaanse Rivièra, dat een integraal onderdeel van het verhaal wordt. De prachtige kustlandschappen, pittoreske dorpjes en elegante mediterrane levensstijl creëren een onweerstaanbare allure voor de kijkers.

Het verhaal draait om Tom Ripley, een jongeman die gefixeerd raakt op de rijke en charismatische Dickie Greenleaf, gespeeld door Jude Law. Toms groeiende obsessie met Dickie leidt ertoe dat hij zich voordoet als hem en zichzelf verstrikt in een web van leugens en bedrog. Terwijl het verhaal zich ontvouwt tegen de achtergrond van de zonovergoten landschappen van Italië, biedt de film een kijkje in zowel de decadente levensstijl als de donkere aspecten van de personages, die ondertussen ook zichzelf aan het vinden zijn.

Ook al is het een thriller, zorgt het er toch voor dat je Italië wilt bezoeken We zouden het prima begrijpen als je na deze film een vlucht naar Venetië en de directe omgeving zou boeken, net als Tom deed. We hebben zelfs een aanrader in Bibione.

Pierrot Le Fou (1965) - Dans rond en ontdek de Franse Rivièra

"Pierrot le Fou" is een Franse New Wave-film uit 1965 onder regie van Jean-Luc Godard, bekend om zijn kenmerkende visuele stijl, avant-gardistische verhaal en verkenning van thema's als vrijheid, identiteit en de aard van relaties. Met Jean-Paul Belmondo als Ferdinand (Pierrot) en Anna Karina als Marianne volgt de film de tumultueuze reis van een getrouwde man die zijn leven verlaat om een spontaan en onvoorspelbaar avontuur aan te gaan met een mysterieuze vrouw.

Tegen de achtergrond van de Franse Rivièra boeit de film het publiek met de authentieke Boheemse geest van het gebied. De schilderachtige badplaatsen en charmante kustdorpjes vormen een adembenemend canvas voor de escapades en emotionele drama’s van de personages.

De thema’s vrijheid en rebellie in de film resoneren met de ongebonden sfeer van de Franse Rivièra. Terwijl Pierrot en Marianne door schilderachtige landschappen reizen, wilde feesten bijwonen en verborgen baaien verkennen, wordt de allure van zorgeloos leven in het moment echt tastbaar. Het artistieke erfgoed en de culturele pracht van de Franse Rivièra worden fantastisch benadrukt in de film. De personages ontmoeten kunstenaars, intellectuelen en excentrieke persoonlijkheden en zetten de regio neer als een toevluchtsoord voor creativiteit en zelfexpressie.

Ook steelt Marianne de show met haar prachtige outfits. Tot op de dag van vandaag proberen vrouwen, na het kijken van deze film, haar unieke stijl na te bootsen.

Voel eerstehands de Boheemse romantiek van Frankrijk. Pak je gestreepte zeemansshirt in en geniet dit najaar van een culturele reis door Frankrijk. Verblijf in Nice en ontdek vanaf daar het prachtige kustgebied.

A Room with a View (1985) - Ervaar Florence en een jonge Helena Bonham-Carter

A Room with a View is een Amerikaanse verfilming uit 1985 van E.M. Forster onder regie van James Ivory. De film volgt Lucy Honeychurch, gespeeld door Helena Bonham Carter, terwijl ze een balans tussen haar hart en maatschappelijke verwachtingen probeert te vinden.

Hoewel de film zowel Engeland als Italië omvat, is het de weergave van Florence die echt tot de verbeelding spreekt. De artistieke erfenis, architectonische schoonheid en romantische sfeer van de stad spelen een belangrijke rol in het verhaal en laten een blijvende indruk achter, op zowel de personages als het publiek.

In de film is Lucy's tijd in Florence transformerend. De betoverende straten van de stad, omgeven door historische gebouwen en sculpturen, dienen als een weerspiegeling van Lucy's evoluerende zelfgevoel. Het adembenemende Piazza della Signoria, de iconische Ponte Vecchio over de rivier de Arno en de opmerkelijke Duomo worden allemaal integrale elementen van Lucy's emotionele en persoonlijke reis.

Het kijken naar "A Room with a View" wekt een verlangen op om jezelf onder te dompelen in de artistieke eenvoud van Florence. Om door de historische straten te slenteren en getuige te zijn van de betoverende landschappen die generaties reizigers hebben gefascineerd. De allure van Florence in de film doet je verlangen naar die kinderlijke gevoelens van verwondering en verbazing over het leven.

Het beste deel is dat Florence een zeer kleine stad is in vergelijking met andere op deze lijst. Je kunt gemakkelijk alle prachtige bezienswaardigheden in één vakantie zien zonder moe te worden. Sommigen zijn het misschien niet met ons eens, maar wij denken dat de herfst de beste tijd van het jaar is om Florence te bezoeken. Het is niet meer zo snikheet, er zijn geen lange rijen en de inwoners zelf zijn wat meer in hun dagelijkse element. Het is een van onze favoriete bestemmingen voor een weekendje weg in de herfst. Dus koop op de valreep nog snel een ticket en laat jezelf meeslepen door deze superromantische stad.

We hebben zelfs een accommodatiesuggestie voor u: verblijf in Suite di Medici Loft.

Bonusfilm: In Bruges (2008) – Niks is zo charmant als België

In Bruges is een Amerikaanse film uit 2008 onder regie van Martin McDonagh. De film speelt zich af in de pittoreske Belgische stad Brugge en draait om twee huurmoordenaars, Ray (Colin Farrell) en Ken (Brendan Gleeson), die zich in Brugge bevinden na een mislukte klus. De film combineert op meesterlijke wijze elementen van humor, drama en existentiële contemplatie tegen de achtergrond van deze middeleeuwse Europese stad.

Brugge, bekend om zijn goed bewaard gebleven architectuur, geplaveide straten en oude grachten, wordt een essentieel personage in de film. De prachtige panorama’s en historische charme van de stad creëren een unieke sfeer die de complexe emoties en morele dilemma's van de personages aanvult.

De donkere humor van de film wordt vaak afgewisseld met de serene schoonheid van de stad. Terwijl Ray en Ken zich tussen de gezellige pleintjes en kanaaltjes van de stad bevinden, voegt het contrast tussen hun interne conflicten en de idyllische omgeving diepte toe aan het verhaal. De charmante klokkentoren van Brugge, het rustige Minnewaterpark en de opvallende middeleeuwse gebouwen zijn allemaal verweven in de ervaringen van de personages.

In Bruges moest bij ons op de lijst staan. Deze gekke film houd je met zowel het verhaal als de prachtige achtergrond geboeid. De film, hoewel echt hilarisch en gruwelijk in sommige opzichten, zal je overtuigen om je koffer te pakken en te gaan.

We raden aan om van dit bezoek een België-tour te maken. Bezoek de vele bierabdijen, juweliers, en chocolatiers rondom dit prachtige land en plof eindelijk neer bij Vallée les Etoiles in de Ardennen.

Dus, de volgende keer dat je jezelf verliest in het verhaal van een film, neem dan even de tijd om de inspiratie te laten bezinken. Laat het je nieuwsgierigheid aanwakkeren en aanmoedigen om toch die reis van je dromen te plannen. Of het nu gaat om een solo-expeditie, een romantisch uitje of een unieke ervaring met vrienden en familie, films hebben ons een schat aan bestemmingen gegeven die wachten om ontdekt te worden.

Ontdek cultuur en comfort: De mooiste musea in de buurt van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis
27-02-2024 Lotte Van Dijk
De mooiste musea in de buurt van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis

In de wervelwind van vakantieplannen en avonturen worden musea vaak op qua prioritiet op een laag pitje gezet. Echter kunnen deze archieven van cultuur en kunst juist een inzicht bieden in de geschiedenis, het leven en het erfgoed van je vakantiebestemming. Elk museum verteld een uniek verhaal. Sommige zijn oersaai, maar de meeste laten toch wel altijd een indruk achter.

Lees meer
Top 6 beste Europese kerstmarkten – Ontdek de sprookjes
23-11-2023 Lotte Van Dijk
Top 6 beste Europese kerstmarkten – Ontdek de sprookjes

Terwijl de kille winterwind door de geplaveide straten waait en de zoete geur van glühwein en geroosterde kastanjes de lucht vult, is er geen beter moment om jezelf onder te dompelen in de magie van Kerstmis dan door een bezoek te brengen aan de betoverende kerstmarkten van Europa.

Lees meer
02-11-2023 Lotte Van Dijk
Afgelegen plekjes in Nederland #discoverfriesland

Friesland is een echt verborgen sprookje, met ongelooflijk veel natuur en water, verweven met cultuur en geschiedenis. De perfecte mix van een actieve levensstijl en een dorst om altijd iets nieuws te ontdekken, het is de ideale plek voor een veilige gezinsvakantie. Verborgen voor de drukte en hordes toeristen, biedt deze regio wat we allemaal zoeken bij onze volgende voorjaarsvakantieplek: grote hoeveelheden ruimte voor ons en onze dierbaren en elke dag gevuld met iets nieuws om te doen.

Lees meer