Afgelegen plekjes in Nederland #discoverfriesland

Friesland is een echt verborgen sprookje, met ongelooflijk veel natuur en water, verweven met cultuur en geschiedenis. De perfecte mix van een actieve levensstijl en een dorst om altijd iets nieuws te ontdekken, het is de ideale plek voor een veilige gezinsvakantie. Verborgen voor de drukte en hordes toeristen, biedt deze regio wat we allemaal zoeken bij onze volgende voorjaarsvakantieplek: grote hoeveelheden ruimte voor ons en onze dierbaren en elke dag gevuld met iets nieuws om te doen.

Hier zijn een paar ideeën voor wanneer u Nederland wilt herontdekken of gewoon de schatten van Friesland wilt ontdekken:

1. Leeuwarden

Wanneer u de regio Friesland bezoekt, is het absoluut de moeite waard om eens langs te komen voor een dagtrip naar Leeuwarden. Het zit boordevol musea zoals Fries Museum (kunst, cultuur, geschiedenis), Keramiekmuseum Princessehof, Pier Pander Museum, Natuurmuseum Fryslân, Het Overig Museum (modeltreinen, fotografie, kantwerk), Tresoas (Friesland archief), Fries Landbouwmuseum ( landbouwmuseum). Als u meer een wandel en ontdek type persoon bent, dat is geweldig, er zijn meer dan 800 Rijksmonumenten (rijksmonumenten) in Leeuwarden die allemaal wachten om ontdekt te worden. Maak een wandeling en vind de Oldehove, een scheve toren van de stad die niet af is. Het stadscentrum biedt vele bezienswaardigheden, zoals het stadhuis, de Sint-Bonifatiuskerk en zelfs een Art Nouveau-apotheek. Als u een fijnproever bent,hier wemelt het van de verborgen mogelijkheden om iets nieuws te proberen of gewoon uit eten te gaan op een plek met een geweldige sfeer. Een geweldig idee zou restaurant “Proefverlof”zijn, dat feitelijk is gemaakt in een voormalige gevangenis. Het menu is geweldig en zeer gezinsvriendelijk met veel verschillende soorten sandwiches, omeletten en ook een volledig vegetarisch menu voor iedereen die niet in de vleesetende wereld zit. Het beste gedeelte? Tijdens warmere dagen kunt u buiten op het terras zitten en genieten van het uitzicht over het water. Restaurant 'Roast' verwelkomt zowel carnivoren als vegetariërs, het eten is puur en van hoge kwaliteit, dus als u van vis, hamburgers en een bijbehorende ambiance houdt, is het de moeite waard om langs te komen voor een late lunch op zaterdagmiddag na een rondleiding door de stad.

2. Eise Eisanga Planetarium

Dit unieke 18e-eeuwse planetarium in Franeker, Friesland werkt momenteel als museum en is het oudste nog werkende ter wereld en het is het handwerk van Eise Eniga, die eigenlijk een amateurastronoom was naast zijn vaste werk als wolkammer. De schoonheid van dit planetarium zit verborgen in een al even prachtig historisch grachtenpand. Bij een bezoek aan dit bijzondere gebouw krijgt u de kans om het werkende model van het zonnestelsel van dichtbij te bekijken, en daarnaast vindt u ook een filmzaal voor documentaires, een hele collectie historische astronomische instrumenten en zelfs speciale tentoonstellingen gebaseerd op moderne astronomie. Het is absoluut de moeite waard om met uw gezin op bezoek te gaan, want een van de grootste geschenken die u uw kinderen kunt bieden, is kennis zelf. Dit planetarium verweeft geschiedenis met astronomie en natuurkunde, dus het is de perfecte mix voor zowel gewone bezoekers als liefhebbers van astronomie.

3. Stranden in de provincie Friesland

Groene Strand ligt aan de rand van West-Terschelling. Het staat bekend om zijn zandstrand, kitesurfen en een perfecte plek om rond te slenteren, waar de uitgestrekte landschappen de kans bieden om hoog en laag water en het verschil tussen beide te ervaren. De frisse lucht en de zeebries kalmeren je geest en kinderen hebben voldoende ruimte om langs de kust te rennen en te spelen. Dieren in het wild komen veelvuldig voor in de lente, wanneer vele soorten vogels kunnen worden gezien, soorten die specifiek zijn voor het gebied, terwijl koeien en paarden rustig in het gebied grazen. Bent u meer een avontuurlijk type, dan heeft u de kans om kitesurfen uit te proberen, want hiervoor is er een school in de buurt. De plek is perfect voor beginners omdat staan overal in de aangewezen gebieden mogelijk is. Na een lange wandeling of een paar uur leren bewegen met de wind, zijn er veel mogelijkheden om te eten en te drinken, zoals het Paviljoen De Walvis. Oosterstrand ligt in Schiermonnikoog en is ook een gunstige plek voor windsportactiviteiten. Naast de voor de hand liggende schoonheid van het strand, is er vanaf hier uitzicht op de Nordzee en is het huren van fietsen een geweldig idee als u besluit de omgeving te verkennen. Het gebied is niet dichtbevolkt, dus je zult geen drukte tegenkomen, wat een enorme bonus is gedurende deze tijd.

4. Nationaal Park De Alde Feanen

Het Feanen National Park biedt zoveel activiteiten en educatieve programma's dat het in het voorjaar echt een van de beste plekken is om te bezoeken in Friesland. Het schittert door de kinderactiviteiten, en terwijl de volwassenen van het gezin een rustige fietstocht maken in het prachtige landschap, kunnen kinderen deelnemen en en aantal van de volgende activiteiten: rugzakwandelingen, vaardigheden uit het verleden leren, leren zeilen, piraat spelen en nog veel meer. Het gezin hoeft natuurlijk niet gescheiden te zijn, ouders kunnen ook meedoen aan het ontdekken van wat de natuur te bieden heeft in dit prachtige park. Naast de natuurlijke elementen hebben bezoekers ook toegang tot een aantal door de mens gemaakte wonderen, zoals interessante kerken, musea en kunstgalerijen. Het is echt de ultieme plek om te bezoeken als iemand graag een dag opnieuw contact wil maken met de natuur en tegelijkertijd wat cultuur wil opsnuiven. De perfecte plek om Friesland te leren kennen, maar ook de ideale locatie om tot rust te komen en wat quality time met het gezin te hebben, waar iedereen zeker iets leuks te doen zal vinden!

5. Aquazoo Friesland

Deze dierentuin is gevestigd in Leeuwarden en om eerlijk te zijn is het een van de leukste plekken voor kinderen die genieten van het gezelschap van dieren. Tijdens een bezoek ontmoet je zeehonden, bekijk je zeeleeuwen van dichtbij en loop je zelfs over het strand met de pinguïns die er wonen. Als dat niet klinkt als een leuke activiteit, is het moeilijk te zeggen wat het wel doet. De hele plaats is zeer interactief, bij binnenkomst kunnen kinderen tegen een vergoeding van slechts 1,5 euro worden aangemeld voor een speurtocht, wat een leuke manier is om eerst de aandacht van een groep kinderen te trekken en ten tweede hen over dieren te leren zonder ze merken zelfs dat ze iets geheel nieuws leren.

Bij een bezoek aan de regio zijn er vele mogelijkheden voor top vakantiehuizen en vakantieparken in Friesland: Waterdorp Burdaard, Efkes Pypskoft, Vakantiepark Bloemketerp, Woonboot - Sneekermeer. Door naar een vakantiepark te gaan of een appartement voor het gezin te huren, heeft u de vrijheid en flexibiliteit om attracties te bezoeken en uw eigen tijd te beheren, terwijl het tegelijkertijd veel veiligheid biedt. Vakantiepark Waterdorp Burdaard staat bekend om zijn comfortabele bungalows, serene ligging en grote ruimte. U kunt het met de auto bereiken en dit fris, klein stadje gebruiken als uitvalsbasis voor uw Friesland-avontuur!

Ontdek cultuur en comfort: De mooiste musea in de buurt van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis
27-02-2024 Lotte Van Dijk
De mooiste musea in de buurt van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis

In de wervelwind van vakantieplannen en avonturen worden musea vaak op qua prioritiet op een laag pitje gezet. Echter kunnen deze archieven van cultuur en kunst juist een inzicht bieden in de geschiedenis, het leven en het erfgoed van je vakantiebestemming. Elk museum verteld een uniek verhaal. Sommige zijn oersaai, maar de meeste laten toch wel altijd een indruk achter.

Lees meer
Top 6 beste Europese kerstmarkten – Ontdek de sprookjes
23-11-2023 Lotte Van Dijk
Top 6 beste Europese kerstmarkten – Ontdek de sprookjes

Terwijl de kille winterwind door de geplaveide straten waait en de zoete geur van glühwein en geroosterde kastanjes de lucht vult, is er geen beter moment om jezelf onder te dompelen in de magie van Kerstmis dan door een bezoek te brengen aan de betoverende kerstmarkten van Europa.

Lees meer
6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat
13-09-2023 Lotte Van Dijk
6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat

Sommige films zorgen ervoor dat je verliefd wordt op de personages. Andere films raken je veel dieper met de plek en de sfeer waarin ze spelen; waardoor je opeens in een opwelling een vlucht naar Florence boekt. Maar is dat echt zo'n wild idee? Laten we het uitzoeken!

Lees meer