Beste locaties voor watersport in Nederland

Er zijn veel verschillende soorten actieve vakanties. U kunt een regio uitkiezen die bekend staat om het wandelen, u kunt uw fiets pakken en de glooiende heuvels rondom uw vakantiehuis ontdekken, maar niets is zo bijzonder als een vakantie in verbonden met watersport.

Kom je uit een familie van watersportliefhebbers, dan begrijp je deze stelling volledig. Maar als je hier nieuw in bent, is het misschien tijd om tijdens je volgende vakantie een nieuwe hobby op te pakken en verschillende soorten watersporten in Nederland uit te proberen. Ontdek de beste meren en stranden en bouw een vakantie rond het idee om plezier te hebben terwijl je de wateren van de wildernis beheerst.

Friesland

Zomerevenementen in Friesland

Friesland staat bekend om de watersport en heeft ruimschoots evenementen rondom het idee van water georganiseerd. Door hieraan deel te nemen, krijg je de kans om mensen met dezelfde interesses te ontmoeten en plezier te hebben in een gemeenschap van water- en zeevarenden! De Skûtsjesilen Kampioenschappen (juli - augustus) is daar een goed voorbeeld van. Het is een jaarlijks terugkerend evenement op de Friese Meren, waar de Skûtsjes (typisch Friese vrachtschepen) met elkaar racen om erachter te komen wie het verdient om kampioen van het jaar te worden. Je kunt ook de Sneekweek (augustus) bijwonen, het grootste zeilevenement van Europa dat jaarlijks wordt georganiseerd en bezocht door duizenden toeschouwers, enthousiastelingen en zeilprofessionals.

Zeilen en natuur

De regio Friesland is absoluut perfect om te zeilen. Men kan "klein" gaan en manieren ontdekken om van dorp naar dorp te gaan over waterwegen, door gebruik te maken van de onderling verbonden meren of zelfs naar de zee te zeilen en deze over te steken om bij de Waddeneilanden te komen. Hier wordt je begroet door Nationaal Park Lauwersmeer, dat betovert met zijn natuurlijke omgeving. Het is een heerlijke plek om gewoon achterover te leunen en jezelf te laten opgaan in het panoramische uitzicht, de unieke flora en wilde fauna van de plek. Friesland bezoeken met je eigen boot is een heel ander niveau van plezier en avontuur. Je kunt de regio gemakkelijk bereiken via de Waddenzee en het IJsselmeer, de kustlijn van Nederland ontdekken en wat tijd doorbrengen op zee, de weldoende zilte lucht inademen en genieten van het feit dat de enige mensen op jouw boot degene zijn die je daar hebben wilt. Wil je meer op avontuur gaan, dan kun je vanuit Friesland naar België en Duitsland. Dit betekent dat je een lijst kunt maken van alle geweldige bezienswaardigheden in de drie landen die je in de buurt kunt zien en er per boot naartoe kunt gaan, wat zo'n geweldig alternatief is voor auto's en vliegtuigen!

Watersporten en plekken om deze uit te proberen

Zeilen is natuurlijk niet de enige watergerelateerde activiteit in de regio! Als je van de surfscene houdt, is Makkum the place to be terwijl het IJsselmeer bij Workum een geweldige plek is voor kitesurfers. Er zijn zoveel geweldige natuurlijke plekken en natuurreservaten in de regio en de meeste hiervan zijn verbonden met watermassa's. Hier kun je meestal sup boards huren en de schoonheid van het land verkennen zonder de natuurlijke habitat van de dieren en planten die vreedzaam op deze plaatsen leven te verstoren. Recreatiecentrum Wetterwille bij Burdaard is een leuke kleine plek voor een hele dag waterpret. Je kunt een kano huren, de sloep uitproberen of kijken hoe een SUP board bij jouw persoonlijkheid past. Dit alles doe je aan de Oude Vaart die breed en rustig is, de perfecte plek om te beginnen als je niet bekend bent met dit soort watersport.

Waar te verblijven in Friesland

Onze topaanbeveling voor deze regio is vakantiepark Waterdorp Burdaard. Gelegen op een dromerige locatie, aan het water, is het precies de waterweg die boten gebruiken om naar de Waddenzee te komen. Het park bestaat uit luxe villa's en straalt comfort uit en biedt tegelijkertijd gemakkelijke toegang tot de beste plekjes van de regio Friesland. Het is zo'n geweldige plek om terug te komen na een lange dag nieuwe plekken ontdekken en genieten van watergerelateerde activiteiten!

Zeeland

Varen voor elk niveau

Zeeland staat bekend om zijn vaarmogelijkheden en biedt zoveel mogelijkheden. Beginners en professionals kunnen allemaal een plek vinden om vrij te zijn en wat vaarplezier te beleven. Voor wie net begint met deze hobby zijn het Veerse Meer en de Grevelingen the place to be, terwijl wie de kneepjes van het vak al kent, beter de Noordzee kan uitproberen.

Kitesurfplekken

Er zijn veel plaatsen waar kitesurfers welkom zijn en voor diegenen die het op de juiste manier willen leren (er zijn veel scholen in de regio), dus je kunt kiezen uit de volgende: Brouwersdam, Neetlje Jans, Kamperland, Vrouwenpolder , Domburg en nog veel meer. Al deze opties bieden ook uitrusting om te huren of te kopen en de trainers hier zijn uitstekend, dus het is de moeite waard om in een cursus te investeren - op deze manier kun je op een veilige en snelle manier leren kitesurfen.

Kajakken en kanoën in Zeeland

Kanoën en kajakken zijn een rustigere alternatief voor kitesurfen en powerkites. Dit is zo'n geweldige manier om direct vanaf het water bezienswaardigheden te bekijken. Een echte kans om helemaal op te gaan in de rustige, natuurlijke habitats en plaatsen die ten alle kosten moeten worden behouden. Probeer dit eens uit op het Grevelingenmeer of het Veerse Meer - maar daar blijft het niet bij! Als je eenmaal hebt geleerd hoe je het op de juiste manier moet doen, wordt het ook tijd om je kano in de Noordzee te dopen.

Duiken

Natuurlijk hebben we zo ongeveer alles besproken wat je boven de waterlijn kunt doen, dus laten we alle wonderen niet vergeten die je kunt vinden als je eenmaal besluit om te zien wat er zich onder de diepblauwe golven verbergt. Het huis van kreeften, zeesterren en zeepaardjes heet je welkom in de wateren van de Delta. Het is een ongebruikelijke, etherische ervaring voor duikliefhebbers. Het is eigenlijk perfect om hier te beginnen met trainen en te leren duiken, maar het is ook zodanig bekend dat het wordt bezocht door meer ervaren duikers die hier komen om hun vaardigheden te perfectioneren en de professionals gaan gewoon naar dieper water. Kortom, de Delta heeft het allemaal!

6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat
13-09-2023 Lotte Van Dijk
6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat

Sommige films zorgen ervoor dat je verliefd wordt op de personages. Andere films raken je veel dieper met de plek en de sfeer waarin ze spelen; waardoor je opeens in een opwelling een vlucht naar Florence boekt. Maar is dat echt zo'n wild idee? Laten we het uitzoeken!

Lees meer
Kid-friendly European holidays 2023
01-06-2023 Lotte Van Dijk
Top kindvriendelijke zomervakantiebestemmingen in Europa

Je wil het beste voor je kinderen en hen helpen onvergetelijke herinneringen en mooie levenservaringen op te doen. Dit kan gemakkelijk door te reizen, hen verschillende landen en culturen te laten zien, en in het algemeen de zomer tot het beste deel van het jaar te maken.

Lees meer
15-05-2023 Lotte Van Dijk
Top 8 ideeën voor een familievakantie - bezoek België, geniet van de dag!

Ben je bezig met voorbereiding op een vakantie of denk je na over ideeën waar je heen kunt voor een ontspannen herfstvakantie, dan is België hoe dan ook een geweldig idee. Met zijn cultuur, natuurparken en keuken biedt het een scala aan mogelijkheden voor gezinnen, zodat er voor iedereen wel iets leuks te doen is.

Lees meer