De mooiste musea in de buurt van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis

In de wervelwind van vakantieplannen en avonturen worden musea vaak op qua prioritiet op een laag pitje gezet. Echter kunnen deze archieven van cultuur en kunst juist een inzicht bieden in de geschiedenis, het leven en het erfgoed van je vakantiebestemming. Elk museum verteld een uniek verhaal. Sommige zijn oersaai, maar de meeste laten toch wel altijd een indruk achter.

Of je nu een lange vakantie doorbrengt in een luxe vakantiepark of een paar dagen in een schattig appartementje in een drukke stad, ik vind dat je altijd tijd moet maken om een museum te bezoeken.

Om alle prachtige mogelijkheden die er zijn uit te pluizen, heb ik een lijst samengesteld van mijn favoriete musea in Europa die gemakkelijk te bereiken zijn, zelfs vanuit het comfort van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis. Is het een zeer subjectieve lijst? Absoluut, maar dat betekent alleen maar dat ik spreek uit passie, liefde en ervaring!

Voor de liefhebbers van surrealistische kunst: Magritte Museum in Brussel

Het Magritte Museum, gelegen in het bruisende centrum van Brussel, getuigt van het genie van de beroemde surrealistische kunstenaar René Magritte. Het museum beschikt over 's werelds meest uitgebreide collectie van zijn werken en toont een duizelingwekkende reeks van 230 werken samen met archiefmateriaal.

Binnen de multidisciplinaire grenzen treffen bezoekers een eclectische mix van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en beschilderde objecten aan, aangevuld met een divers assortiment reclameposters, muziekpartituren, foto's en films. Het museum bezit met trots de grootste collectie uit Magrittes kenmerkende "vache" periode en biedt bezoekers een uitgebreid inzicht in de evolutie van het oeuvre van de kunstenaar.

Als je door de zalen van het Magritte Museum dwaalt, zul je zeker gefascineerd raken door de surrealistische wereld van René Magritte. Zijn kunst overschrijdt de grenzen van de werkelijkheid en nodigt kijkers uit om de aard van de waarneming en de werkelijkheid zelf in vraag te stellen. Met elk schilderij, tekening en beeldhouwwerk wenkt Magritte je om dieper in de mysteries van het onderbewustzijn te duiken.

Verblijf in: Vallée Les Etoiles, Le Soleil Comfort, in het hart van de Ardennen.

Ontdek de schoonheid van het Mauritshuis in Den Haag

In het hart van Den Haag ligt het Mauritshuis. Ondanks zijn bescheiden omvang heeft dit museum een indrukwekkende verzameling Nederlandse en Vlaamse schilderijen die teruggaan tot de 17e eeuw - een periode die wordt gezien als de gouden eeuw van dit kunstgenre. Het museum bestaat uit twee opvallende historische gebouwen, namelijk het Mauritshuis, een stadspaleis aan het Plein in Den Haag, en de Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof, en biedt een boeiende reis door het artistieke erfgoed van de regio.

Ik ben altijd gefascineerd geweest door schilders uit de lage landen. Er zit iets etherisch in de stijl zelf. Voor mij hebben ze elk een soort mystiek waar ik niet helemaal mijn vinger op kan leggen. Alsof de personages op de schilderijen een geheim verbergen dat nog moet worden onthuld.

Binnen de muren van het Mauritshuis word je getrakteerd een hele reeks iconische meesterwerken, waaronder Johannes Vermeers betoverende "Meisje met de parel" en Rembrandts "Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp". Deze doeken trekken elk jaar duizenden bewonderaars van over de hele wereld naar het museum, die staan te popelen om zich onder te dompelen in de schoonheid en historische betekenis van deze beroemde werken.

Voor een naadloze en probleemloze ervaring zou ik aanraden om je kaartjes online te kopen en het gewenste tijdslot te selecteren. Zo omzeil je de wachtrijen en ben je verzekerd van toegang tot het museum. Deze regel geldt min of meer voor alle grote musea in Europa. Je moet niet gewoon komen opdagen en er het beste van hopen, want op sommige dagen heb je misschien helemaal geen kans om binnen te komen als je onvoorbereid bent.

Verblijf op: Callantsoog, in een comfortabele vrijstaande villa, en bezoek de naburige steden gemakkelijk.

De oudste parfumerie van Europa: Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella - Florence

De oorsprong van de Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella is te vinden in Florence circa 1221. In die tijd stichtten Dominicaanse broeders het klooster van Santa Maria Novella, waar ze onder andere een tuin aanlegden. Deze tuin werd het startpunt voor eeuwenlange expertise in farmacopoea en natuurlijke medicijnen. Na verloop van tijd breidde deze kennis zich uit naar cosmetica, geuren en wellnessproducten.

In 1533 begon een jonge Catherine de Medici aan een reis van Florence naar Frankrijk om met de toekomstige koning te trouwen. In haar stoet van pages, bewakers en hofdames die haar vergezelden, nam ze ook de parfumeur Renato Bianco mee. Bij aankomst in Parijs nam Renato Bianco de naam René le Florentin aan en bracht zo de oude wijsheid van de essence-makers van Florence over naar het Franse hof. Het was door zijn expertise dat de edele kunst van het parfum zich over de wereld begon te verspreiden.

Een van de meest blijvende erfenissen van deze reis is de geur die bekend staat als Acqua di Santa Maria Novella, of Acqua della Regina (het "water van de koningin") - het oudste parfum van de Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella. Het mooiste is dat je gewoon naar binnen kunt lopen en het zelf kunt kopen, want de apotheek bestaat gewoon nog!

Toen ik er de laatste keer was, vielen de geluiden van het Santa Maria plein meteen weg toen ik binnenkwam en werd ik meteen getransporteerd naar een heel ander universum. Bloemen sierden de muren en het plafond in complexe patronen die je zo terug zou kunnen zien in een Chanel of Gucci modeshow. De apotheek combineert de charme en ambacht van de oude wereld met de kennis van de nieuwe wereld, en dat zie je terug in het ontwerp en de manier waarop ze elke klant behandelen. Je kunt je als groep aanmelden om door de apotheek te lopen, maar je kunt ook gewoon naar binnen lopen en wat rondsnuffelen. De winkelbedienden helpen graaf met vragen over alle kleuren en geuren.

Je vraagt je misschien af hoe het Acqua della Regina parfum ruikt. Nou, ik heb het absoluut geroken, en het is erg citroenachtig en fris, met ergens een diepere geur van bloemen en muskus. Ik heb erg van de geur genoten. Voor de kenners ruikt het ter vergelijking een beetje naar Neroli Portofino van Tom Ford of Cologne Imperiale van Guerlain. Maar ga er vooral zelf heen om het te proberen!

Verblijf in: Edera complex in Poggibonsi, Toscane, gelegen op slechts 40 minuten rijden van Florence!

Het perfecte museum om een toetje te eten: Villa Ephrussi de Rothschild in Saint-Jean-Cap-Ferrat

Verscholen tussen Nice en Monaco, met een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee, ligt Villa Ephrussi de Rothschild - een groot paleis omringd door negen zorgvuldig ontworpen tuinen. Elke tuinheeft een uniek thema en nodigt bezoekers uit om op botanische ontdekkingsreis te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld de Franse, Spaanse, Florentijnse en Japanse tuinen.

De theesalon/restaurant bevindt zich in de ruimte waar Béatrice Ephrussi de Rothschild ooit dineerde en heeft een terras met uitzicht op de pittoreske baai van Villefranche. De hele dag door kun je in deze serene oase genieten van heerlijke hapjes met een onbelemmerd uitzicht op de baai. Onder leiding van hun chef-kok, Aude Romero-Fillipowski, die haar vaardigheden heeft aangescherpt onder de voogdij van gerenommeerde sterrenchefs als Alain Ducasse, Ddier Aniès en Patrick Raingeard, is hun culinaire aanbod een weerspiegeling van de verfijnde aroma’s die in de tuinen zijn terug te vinden.

Dit museum-restaurant-paradijs, een van mijn favoriete plekken ter wereld, bezocht ik tijdens mijn vakantie in Nice. Het was een levensveranderende ervaring, want het is een unieke kijk in het leven van een vrouw die in de zoektocht naar vrijheid haar eigen stukje hemel op aarde creëerde. Het restaurant is zo'n geweldige toevoeging aan deze plek en ik herinner me nog zo goed dat ik met de grootste, roze makaron en de romigste cappuccino uitkeek op de zee en me even helemaal tevreden voelde. Om eerlijk te zijn was ik zo in de ban van mijn makaron dat ik niet meer weet wat er nog meer op het menu stond, dus ik ga dit museum zeker nog een keer bezoeken... al is het alleen voor de desserts!

Verblijf in: Apart-hotel Nice, Provence Alpes Côte d'Azur, gelegen op slechts 30 minuten rijden van de tuinen – makkelijkst per bus te bereiken!

Het vreemdste museum dat je ooit zult bezoeken: Deutsches Jagd und Fischereimuseum in Münich

Het Duitse museum voor jagen en vissen… klinkt saai of niet? Misschien loop je er voorbij zonder er ook maar een blik op te werpen, maar als je van de gekkere dingen in het leven houdt, is dit de plek voor jou!

Dit museum, dat oorspronkelijk in 1938 in een Duits kasteel werd gevestigd, ontstond als antwoord ingegeven door de diepgewortelde jachttraditie die in de regio heerste. Helaas was het aanvankelijke bestaan van het museum van korte duur en werden de activiteiten abrupt gestaakt met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Niet afgeschrikt door tegenspoed dook het museum in 1966 weer op in het voormalige Augustinerkloster, een Augustijner abdij uit de 13e eeuw. Maar tussen de uitgebreide collectie van meer dan 1000 taxidermische exemplaren schuilt een merkwaardig wezen: de Wolpertinger. Vergelijkbaar aan de Amerikaanse jakhals, zijn Wolpertingers magische bewoners van de Beierse bossen. In dit museum zijn verschillende lichaamsdelen van knaagdieren, klein wild en vogels gebruikt om dit vreemde beest met hoorns, slagtanden en vleugels te maken.

Ik moet toegeven dat het vast niet bij iedereen in de smaak valt, maar voor iemand die ooit naar Florence is gereisd puur en alleen om de speculatieve weergave van een nijlpaard uit de 18e eeuw in het La Specola museum te zien, was dit kleine verborgen juweeltje in München een geweldige vondst! Hoe dan ook, dit is een van vele unieke musea die je kan bezoeken als je in München bent en hij krijgt van mij een duimpje omhoog.

Verblijf in: Appartement am Rosengarten, in Füssen, Beieren, een van de beste vakantieplekken van Beieren.

Top 6 beste Europese kerstmarkten – Ontdek de sprookjes
23-11-2023 Lotte Van Dijk
Top 6 beste Europese kerstmarkten – Ontdek de sprookjes

Terwijl de kille winterwind door de geplaveide straten waait en de zoete geur van glühwein en geroosterde kastanjes de lucht vult, is er geen beter moment om jezelf onder te dompelen in de magie van Kerstmis dan door een bezoek te brengen aan de betoverende kerstmarkten van Europa.

Lees meer
02-11-2023 Lotte Van Dijk
Afgelegen plekjes in Nederland #discoverfriesland

Friesland is een echt verborgen sprookje, met ongelooflijk veel natuur en water, verweven met cultuur en geschiedenis. De perfecte mix van een actieve levensstijl en een dorst om altijd iets nieuws te ontdekken, het is de ideale plek voor een veilige gezinsvakantie. Verborgen voor de drukte en hordes toeristen, biedt deze regio wat we allemaal zoeken bij onze volgende voorjaarsvakantieplek: grote hoeveelheden ruimte voor ons en onze dierbaren en elke dag gevuld met iets nieuws om te doen.

Lees meer
6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat
13-09-2023 Lotte Van Dijk
6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat

Sommige films zorgen ervoor dat je verliefd wordt op de personages. Andere films raken je veel dieper met de plek en de sfeer waarin ze spelen; waardoor je opeens in een opwelling een vlucht naar Florence boekt. Maar is dat echt zo'n wild idee? Laten we het uitzoeken!

Lees meer