Goede gewoonten om mee te nemen op vakantie!

Op vakantie gaan betekent altijd afwisseling en het mooiste is dat je compleet nieuwe dingen kunt ervaren of dat je gewoon weer aansluit bij je innerlijke behoeften. Tijdens vakantie vind je meestal een gezond evenwicht tussen activiteiten en tijd voor jezelf, en hoewel sommige nuttige dingen heel specifiek zijn voor plaatsen (zoals watersporten of activiteiten vol adrenaline), zijn er andere die je kunt 'meenemen' en cultiveren in je dagelijkse leven.

1. Lange wandelingen in de frisse lucht

Het is onwaarschijnlijk dat iemand tijdens zijn vakantie de voorkeur aan geeft om met de auto te rijden als hij de gelegenheid heeft een wandeling te maken in de frisse lucht en het landschap in zich op te nemen. Als u zich in een natuurlijke omgeving bevindt, bijvoorbeeld in de Ardennen, zal een dagelijkse wandeling u inspireren en u een compleet nieuwe kijk op het leven geven. Verzamel leuke ervaringen en geniet van uw leven. Probeer de volgende vragen te beantwoorden:

 • Kunt u naar uw werk lopen?
 • Heeft u een favoriete plek in uw stad waar u graag gaat wandelen?
 • Heeft u vrienden of familie die net zo van de frisse lucht genieten als u?

Als u een van deze vragen met een klinkende ja heeft beantwoord, kunt u de nieuwe gewoonte na uw vakantie ontwikkelen. Als dit niet het geval is, kunt u wijzigingen aanbrengen, bijv. Parkeer bijvoorbeeld uw auto ver van uw werk, zoek bosrijke gebieden bij u in de buurt om in het weekend te verkennen en moedig vrienden en familie aan om mee te doen.

2. Eet lokaal voedsel

Er zijn belangrijke regels waar iedereen zich aan moet houden als het om vakantie en lekker eten gaat: kijk wat de lokale bevolking eet en volg hun voorbeeld! Het eten van lokaal voedsel en lokale specialiteiten is een geweldige manier om iets nieuws te ontdekken en gezond te zijn. Bestel bijvoorbeeld geen pizza in Frankrijk als je de beste kazen en wijnen binnen handbereik hebt. Koop geen hamburger als een van de best bereide verse vlees- en zeevruchtenopties in Kroatië om de hoek is. Deze mentaliteit is niet alleen goed voor u maar ook voor het milieu, zeker als u deze mentaliteit mee naar huis neemt. Het is niet gemakkelijk, maar het is de moeite waard als u een paar eenvoudige regels volgt:

 • Probeer seizoensgebonden voedsel (fruit en groenten) te eten
 • Vind lokale boeren en koop hun producten in plaats van verse boodschappen (melk, zuivelproducten, groenten en zelfs vlees) in de supermarkt te halen
 • Denk bij het kopen van voedsel uit andere landen na over hun voor- en nadelen
 • Leer de recepten van uw moeder en grootmoeder en probeer er minstens één keer per week een uit om te zien hoe het traditionele gerecht bij u in de buurt smaakt

3. Drink voldoende vers water

Warme dagen, trektochten en bezienswaardigheden hebben allemaal veel vocht nodig om gezond door te kunnen gaan, dus het is niet ongebruikelijk als u er een gewoonte van krijgt om tijdens uw vakantie meer water te drinken. Wij weten allemaal dat suikerhoudende dranken niet goed voor ons zijn en eigenlijk heel slecht voor onze gezondheid. Het mengen van suiker met cafeïne moet worden vermeden - het heeft het tegenovergestelde effect, namelijk dat het water uit ons lichaam wordt verwijderd. Wij raden aan om naar schoon, helder water te grijpen - en in de meeste delen van Europa is zelfs kraanwater beter dan wat wordt verkocht in een fles met extra smaak! Als het lukt om van uw frisdrankverslaving af te komen terwijl u weg bent en de tijd van uw leven hebt, grijp er dan niet meer naar als u terugkomt. Dingen die u na uw vakantie kunt doen om het goede werk voort te zetten:

 • Download een app die u eraan herinnert om voldoende water te drinken.
 • Koop een stijlvolle, BPA-vrije fles die u altijd bij u hebt
 • Zorg ervoor dat u overdag water op uw bureau of in uw tas heeft, waar u ook bent
 • Als u naar cafeïne hunkert, drink dan koffie en dan gewoon water.

4. Gun uzelf de tijd om te lezen

Velen hebben leuke boeken, gekregen voor Kerstmis of een verjaardag en ze liggen daar maar te wachten om geopend te worden en hun geheimen te delen. Terwijl u op vakantie bent, kunt u bij het raam van een knusse bungalow of op de veranda van het vakantiehuis zitten, u onderdompelen in verhalen van veraf en de leukste tijd van uw leven beleven. Thuis glipt de tijd daarentegen door je handen en lijkt het alsof je nooit het juiste tijdvenster kunt vinden om te lezen. Hoewel het leven hectisch kan zijn, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de leesgewoonte in uw vakantiebungalow in uw dagelijkse leven terug te brengen:

 • Maak een schema voor de hele dag, uur na uur, en probeer je eraan te houden
 • Ga na hoe tijdrovend bepaalde activiteiten zijn en kijk wat je kunt inkorten of helemaal weglaten (social media zou een gezonde start zijn)
 • Kijk of het huishouden gelijkmatig is verdeeld, en zo niet, verander het dan om meer tijd voor jezelf te hebben
 • Wanneer u pendelt, kan lezen in verschillende voertuigen rustgevend en ontspannend zijn

5. Flexibiliteit en de kunst van het omgaan met dingen

Is het u ooit opgevallen hoe je mentaliteit verandert tijdens vakantie? Uw probleemoplossende vaardigheden stijgen en u neemt gewoon de dingen zonder u zorgen te maken over de kleinigheden. Lukt het niet om een trein te halen? Geen probleem, u neemt de volgende. Is het restaurant dat u wilde bezoeken gesloten? Geen probleem, u vindt er een andere, nog betere. Omdat terwijl uw geest in deze "ontspannen" modus is, alles veel gemakkelijker voor u zal zijn. Het zou heel belangrijk zijn om die mentaliteit en flexibiliteit vast te houden, zelfs nadat u thuiskomt van uw geweldige vakantie. Als u zou beginnen met zorgen voor uzelf en uw gezond verstand terwijl u op vakantie bent, zou alles een stuk gemakkelijker voor u zijn. Een gestreste geest heeft meer tijd nodig om dingen voor elkaar te krijgen, waardoor u gemakkelijker moe wordt en veel minder van het leven kunt genieten. Dus neem dat vrije gevoel mee dat uw geest leert terwijl u op vakantie bent en voeg het toe aan uw vaardigheden. U zult later dankbaar zijn! Hier zijn een paar geweldige vakantie-opties waar u enkele of alle bovenstaande ideeën kunt opdoen: Vallée Les Etoiles in België, Domaine La Sapinière in Luxemburg, Bergvliet Villa's in Nederland, Grafschaft Bentheim in Duitsland. Bekijk meer vakantie-inspiratie => https://www.bungalow.net/ 

6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat
13-09-2023 Lotte Van Dijk
6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat

Sommige films zorgen ervoor dat je verliefd wordt op de personages. Andere films raken je veel dieper met de plek en de sfeer waarin ze spelen; waardoor je opeens in een opwelling een vlucht naar Florence boekt. Maar is dat echt zo'n wild idee? Laten we het uitzoeken!

Lees meer
Kid-friendly European holidays 2023
01-06-2023 Lotte Van Dijk
Top kindvriendelijke zomervakantiebestemmingen in Europa

Je wil het beste voor je kinderen en hen helpen onvergetelijke herinneringen en mooie levenservaringen op te doen. Dit kan gemakkelijk door te reizen, hen verschillende landen en culturen te laten zien, en in het algemeen de zomer tot het beste deel van het jaar te maken.

Lees meer
15-05-2023 Lotte Van Dijk
Top 8 ideeën voor een familievakantie - bezoek België, geniet van de dag!

Ben je bezig met voorbereiding op een vakantie of denk je na over ideeën waar je heen kunt voor een ontspannen herfstvakantie, dan is België hoe dan ook een geweldig idee. Met zijn cultuur, natuurparken en keuken biedt het een scala aan mogelijkheden voor gezinnen, zodat er voor iedereen wel iets leuks te doen is.

Lees meer