Top 6 beste Europese kerstmarkten – Ontdek de sprookjes

Terwijl de kille winterwind door de geplaveide straten waait en de zoete geur van glühwein en geroosterde kastanjes de lucht vult, is er geen beter moment om jezelf onder te dompelen in de magie van Kerstmis dan door een bezoek te brengen aan de betoverende kerstmarkten van Europa.

Deze feestelijke markten zijn al eeuwenlang een geliefde traditie en ze blijven bezoekers van over de hele wereld trekken. In deze blogpost nemen we je mee op een reis langs enkele van de meest charmante en iconische kerstmarkten in Europa.

Of je nu graag schoorsteentaarten wilt proeven in Boedapest, ornamenten wilt kopen in Straatsburg of wilt glijden op het ijs in Wenen, wij hebben alle details voor je verzameld die je nodig hebt om de mooiste Europese kerstmarkten in 2023 te bezoeken.

De hoofdstad van Kerstmis: Straatsburg, Frankrijk

De kerstmarkt van Straatsburg is samen met die van Colmar een van de beroemdste in de Elzas. Het is de moeite waard om te weten dat deze traditie diepe historische wortels heeft en verre van een recente ontwikkeling is die alleen op toeristen is gericht. De kerstmarkt van Straatsburg, bekend als Christkindelsmärik, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen en is daarmee een van de oudste kerstmarkten van Europa.

Straatsburg, vaak de "Hoofdstad van Kerstmis" genoemd, staat klaar met zijn statige houten huizen en prachtige kathedraal. De stad verandert tijdens de feestdagen echt in een winterwonderland. De kerstmarkt van Straatsburg dateert uit 1570 en heeft honderden houten kraampjes waar van alles wordt verkocht, van handgemaakte sieraden tot heerlijke Elzasser lekkernijen.

De kerstmarkt van Straatsburg is sinds 1570 flink uitgebreid en een hele dag aan vertier voor bezoekers Als je besluit om mee te doen aan de verschillende workshops en activiteiten, kben je misschien nog wel wat langer bezig.

Gelegen op het Grande Île in het hart van het centrum van Straatsburg, is de allure van de markt niet beperkt tot één locatie. In plaats daarvan is de markt verspreid over verschillende nabijgelegen gebieden, allemaal op loopafstand. Terwijl je van de ene naar de andere wandelt, zie je de sierlijke gevels met honderden dakkapelletjes. Het is alsof het hele historische centrum van de stad deel uitmaakt van het grootse feest!

Hier zijn de aangewezen locaties voor de kerstmarkten:

 • Place Kléber
 • Place de la Cathédrale and Place du Château
 • Place Broglie
 • Place du temple-Neuf
 • Benjamin Zix Square
 • Louise-Weiss and Suzanne Lacore squares
 • Place Grimmeisen
 • Place Saint-Thomas

De markt begint om 14.00 op vrijdag 24 november 2023. De gezellige kraampjes verwelkomen dagelijks bezoekers tussen 11.30 en 21.00, behalve op 24 december, want dan sluiten ze al om 18.00. Straatsburg Capitale de Noël gaat echter door tot 1 januari 2024, wanneer het adventsdorp op de Louise Weiss en Suzanne Lacore pleinen verandert in Village de l'Après.

Een kerstsymfonie: Wenen, Oostenrijk

Wenen, bekend om zijn rijke culturele erfgoed, viert de feestdagen in stijl. De Weense kerstmarkt op het Rathausplatz (Stadhuisplein) is een meesterwerk van feestelijke decoraties. Omringd door het majestueuze stadhuis van Wenen en de ijsbaan van het Rathauspark, biedt deze markt zijn bezoekers een scala aan handwerk, traditionele zoetigheden en een gevarieerd aanbod aan muzikale optredens. De betoverende sfeer getuigt van Wenen als de "Stad van de Muziek".

De kerstmarkten van Wenen hebben ook een rijk verleden. De oorsprong is terug te leiden tot 1296 toen Albrecht I de inwoners van Wenen het recht gaf om een decembermarkt te organiseren, die bekend stond als "Krippenmarkt". In de loop der tijd zijn de aard en de omvang van deze markten aanzienlijk veranderd. Op dit moment worden er in Wenen meer dan 20 officiële adventsmarkten gehouden, waar een uitgebreide selectie aan seizoenssouvenirs en verrukkelijke lekkernijen wordt aangeboden.

Hier zijn de plekken die je zeker moet bezoeken als je in december in Wenen bent:

 • Weense Droom Kerstmarkt
 • Kerstdorp paleis Belvedere
 • Kerstdorp Maria Theresienplein
 • Kerstdorp Campus Universiteit Wenen
 • Kerstmarkt bij paleis Schönbrunn
 • Kerstmarkt op Spittelberg

De kerstmarkten in Wenen zijn geopend van 11 november tot 26 december 2023, meestal tussen 10.00 en 21.30. Op eerste kerstdag en kerstavond sluiten de markten echter vroeg, om 18.30.

Kerstmis gemengd met ouderwetse charme: Praag, Tsjechië

De kerstmarkten van Praag zijn niets minder dan een sprookje dat tot leven komt. Tegen de achtergrond van het historische Oude Stadsplein en het Wenceslasplein worden deze markten gekenmerkt door een heel specifieke ouderwetse charme.

Kerstmarkten, bekend als Vánoční trhy, spelen een centrale rol in de feestelijke betovering van Tsjechië, waarvan de markten in Praag toch wel echt het hoogtepunt zijn. Deze markten verlichten de stad en voelen echt als een winter wonderland dat zowel de lokale bevolking als toeristen aantrekt.

De kerstmarkten van Praag staan vol met een fascinerende reeks fel versierde houten kraampjes, boordevol lokale ambachten en traditionele lekkernijen voor de kersttijd. Onder het gevarieerde aanbod vind je keramiek, sieraden, glaswerk, fijn geborduurd kant, houten speelgoed, kaarsen, kerstboomversieringen, knusse wintermutsen, handschoenen en poppen in traditionele kerstkleding.

Hoewel deze markten zeker een scala aan interessante snuisterijtjes bevatten, is er daarnaast nog veel meer te beleven. Ga vooral met een lege maag naar deze markten toe, want ze staan nogal bekend om hun culinaire hoogstandjes, waarvan vele vakkundig voor je ogen worden bereid!

Opvallende Tsjechische gastronomische hoogstandjes zijn onder andere sappige geroosterde hammen (šunka), verrukkelijke barbecueworstjes (klobása), plat brood met knoflook, kaas en ketchup (langoš), knapperige frietjes (hranolky), knoedels van gerookt vlees (knedlíky plněné uzeným masem), zoete knoedels (sladké knedlíky) en heerlijke pannenkoeken of crêpes (palačinky)!

De kerstmarkten in Praag verwelkomen bezoekers elke dag van 2 december 2023 tot 6 januari 2024 en blijven zelfs open op kerstavond, eerste kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag.

Deze grote markten liggen allemaal in het centrum van de stad, op het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein, die beide op slechts 5 minuten loopafstand van elkaar liggen. De openingstijden zijn van 10.00 tot 22.00 en de toegang is gratis.

Verder organiseert de Praagse Burcht een grote kerstmarkt voor de Sint-Jorisbasiliek. Deze kan je dagelijks tussen 2 december 2023 en 6 januari 2024 bezoeken. De markt is elke dag tussen 09:00 en 18:00 of 19:00 geopend en ook hier is de toegang gratis.

Een Rijnlands pareltje: Keulen, Duitsland

Keulen, met zijn prachtige kathedraal en charmante oude binnenstad, is een must-see tijdens kerst. De kerstmarkt voor de iconische Dom van Keulen, is uniek, maar toch ook authentiek. Bezoekers kunnen meer dan 160 feestelijk versierde kraampjes bekijken, regionale lekkernijen proeven en genieten van de schitterende kerstverlichting. De majestueuze Dom van Keulen vormt een adembenemende achtergrond en zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Toeristen worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de feestelijkheden van het Kerstcircus, of om het betoverende kerstspektakel in de dierentuin te verkennen. Ook jan je genieten van de adventsconcerten rondom de prachtige oude stad.

In tegenstelling tot veel andere Duitse steden, opende Keulen zijn kerstmarkt relatief laat: pas in het jaar 1820. Oorspronkelijk waren wat we nu kennen als advents- of kerstmarkten een maand lang vooral gewijd aan de verkoop van speelgoed, noten en snoepgoed. De huidige markten op de Neumarkt en de Alter Markt ontstonden in 1970 en de markt bij de Dom maakte zijn debuut in de jaren 90. De meeste andere kleinere markten ontstonden pas sinds het begin van de 21e eeuw.

Tegenwoordig heeft Keulen echter een duizelingwekkend aanbod aan kerstmarkten, waaronder de prachtige en geliefde kerstmarkt rond de kathedraal, de Hartenmarkt en een groot aantal verschillende kerstmarkten in het thema van sprookjesfiguren, zoals de Heinzelmännchen, engelen, of zeelieden.

De kerstmarkten in Keulen openen op 23 november en blijven tot 23 december. De kraampjes zijn dagelijks geopend tussen 11.00 en 21.00.

Kerstmarkten in Boedapest, Hongarije

Elk jaar nemen de kerstmarkten in Boedapest in populariteit toe en beginnen de feestelijkheden steeds vroeger. Terwijl de Vörösmarty Tér kerstmarkt, genesteld in het hart van Boedapest, de bekendste is, zijn er verschillende andere verspreid over de stad.

Op deze charmante kerstmarkt ontdek je een scala aan traditionele Hongaarse ambachten en een verrukkelijke selectie lekkernijen die je zintuigen prikkelen terwijl hun onweerstaanbare aroma's door de lucht zweven. Je maag nodigt je uit om te gaan zitten en de smaken te proeven. Als je opzoek bent naar zoete eenvoud, ga dan opzoek naar een traditionele schoorsteentaart met kaneel. Niet normaal lekker!

Traditioneel sierde een groot podium het plein, waar dagelijks concerten, folklorevoorstellingen en andere cultureel verrijkende programma's plaatsvonden. In 2022 kwam aan deze traditie helaas een einde en de terugkeer ervan blijft onzeker. Toch zul je je geen moment vervelen, want er zijn talloze kraampjes om te verkennen, samen met een schattig treintje voor de jongste bezoekers. Het treintje is helemaal gratis en biedt een betoverende kerstervaring aan elk kind.

De kerstmarkt op het Vörösmartyplein is geopend van 17 november tot 31 december 2023 (maandag-donderdag: 11:00 tot 21:00, vrijdag-zaterdag: 11:00 tot 22:00, 24 december: 10:00 tot 15:00, en 25 en 26 december: 10:00 tot 18:00).

Kerstmagie in Bazel, Zwitserland

Bazel, Zwitserland is ook een fantastische bestemming om in de kerstsfeer op te gaan. Bazel ligt aan de oever van de Rijn en is oer-Zwitsers; ook in zijn kerstviering.

Het hart van de kerstmarkt van Bazel bevindt zich op het Barfüsserplein en het Münsterplein, naast de prachtige Basel Minster (Basler Münster). De versierde markt ligt knus verscholen onder de imponerende gevels en beelden van de oude kerk.

Een van de opvallendste kenmerken van de kerstmarkt in Bazel is de unieke traditie die bekend staat als "Basler Läckerli". Dit is een soort peperkoek met amandelen, gekonfijte vruchten en Kirschlikeur, bedekt met een zoet glazuur. Deze traditionele lekkernijen dienen perfect als souvenir… maar je kan ze natuurlijk ook gewoon zelf opeten!

De kerstmarkt in Bazel draait niet alleen om winkelen. Het is een verzamelpunt van feest en entertainment. Bezoekers kunnen luisteren naar allerlei straatkoren, professionele koren en menig muzikant die een levendige en vrolijke sfeer creëren. Een gigantische kerstboom versierd met duizenden fonkelende lichtjes siert de Münsterplatz en draagt bij aan de magische sfeer.

De kerstmarkt van Bazel staat voor dit jaar tussen 23 november en 23 december 2023 gepland. Je kunt elke dag tussen 11.00 en 20.30 van de kerstmarkt in Bazel genieten, met uitzondering van 23 december, wanneer de kerstmarkt op de Münsterplatz tussen 11.00 en 18.00 geopend is en de kerstmarkt op de Barfüsserplatz tussen 11.00 en 20.00.

Conclusie

Het verkennen van de Europese kerstmarkten is een prachtige manier om de gezellige sfeer van de feestdagen te omarmen. Elke markt heeft zijn eigen unieke charme en tradities, waardoor ze een integraal onderdeel vormen van de Europese cultuur.

Va seizoensgebonden lekkernijen tot unieke snuisterijtjes tot betoverende versiersels, belooft elk van deze markten een onvergetelijke ervaring te bieden. Dus trek je warmste jas aan, neem een goeie slok glühwein en dompel je onder in de magie van de Europese kerstmarkten. Ze zullen je niet teleurstellen!

Ontdek cultuur en comfort: De mooiste musea in de buurt van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis
27-02-2024 Lotte Van Dijk
De mooiste musea in de buurt van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis

In de wervelwind van vakantieplannen en avonturen worden musea vaak op qua prioritiet op een laag pitje gezet. Echter kunnen deze archieven van cultuur en kunst juist een inzicht bieden in de geschiedenis, het leven en het erfgoed van je vakantiebestemming. Elk museum verteld een uniek verhaal. Sommige zijn oersaai, maar de meeste laten toch wel altijd een indruk achter.

Lees meer
02-11-2023 Lotte Van Dijk
Afgelegen plekjes in Nederland #discoverfriesland

Friesland is een echt verborgen sprookje, met ongelooflijk veel natuur en water, verweven met cultuur en geschiedenis. De perfecte mix van een actieve levensstijl en een dorst om altijd iets nieuws te ontdekken, het is de ideale plek voor een veilige gezinsvakantie. Verborgen voor de drukte en hordes toeristen, biedt deze regio wat we allemaal zoeken bij onze volgende voorjaarsvakantieplek: grote hoeveelheden ruimte voor ons en onze dierbaren en elke dag gevuld met iets nieuws om te doen.

Lees meer
6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat
13-09-2023 Lotte Van Dijk
6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat

Sommige films zorgen ervoor dat je verliefd wordt op de personages. Andere films raken je veel dieper met de plek en de sfeer waarin ze spelen; waardoor je opeens in een opwelling een vlucht naar Florence boekt. Maar is dat echt zo'n wild idee? Laten we het uitzoeken!

Lees meer