Laten we een middeleeuws stadje in Duitsland bezoeken: Rothenburg ob der Tauber

Als je aan de middeleeuwen denkt, welke stad schiet je dan meteen te binnen? Hoe ziet het eruit? Ik weet bijna zeker dat het lijkt op Rothenburg ob der Tauber, een schitterend stukje verleden in Duitsland dat voor altijd in mijn geheugen gegrift zal staan als een van de beste plaatsen om te bezoeken tijdens een vakantie in Beieren.

Ik had zo'n zin in dit weekend! Vlak voor Pasen besloot ik wat tijd door te brengen in Beieren en twee dagen uit te trekken voor een bezoek aan Rothenburg ob der Tauber, een klein Beiers stadje dat bekend staat om zijn eigenzinnigheid en magische sfeer.

Een unieke vakantie-ervaring in Beieren

Het weer stond zaterdagochtend aan onze kant toen we op weg waren naar het treinstation, en met mijn kleine cappuccino in de hand bereide ik mij voor op een zonnige treinrit. De trein nemen is niet verplicht, maar ik lees en luister graag naar podcasts terwijl ik reis, dus dan is de trein een goeie keuze. Ook zie je wat van het land!

Niets bereid je voor op wat je te wachten staat als je voet zet op de eerste kasseien van Rothenburg ob der Tauber. Je kijkt je ogen uit naar de sprookjesachtige huizen die kenmerkend zijn voor de regio. Rothenburg ob der Tauber is een schatkamer van middeleeuwse architectuur. De goed bewaard gebleven gebouwen, die dateren uit de Middeleeuwen, nemen bezoekers mee terug in de tijd. Om de zoveel tijd moest ik tijdens het wandelen even stoppen om het middeleeuwse vakwerk te bewonderen. Kleurrijke bloemen, ingewikkeld houtsnijwerk en kleurige verf siert elke gevel. De architectuur getuigt van het welvarende verleden en een voortdurende inzet om het erfgoed te behouden.

Het Plönlein: Een schilderachtige hoek in film en animatie

Een van de meest gefotografeerde plekken van Rothenburg is het Plönlein, een pittoreske kruising van twee smalle straatjes. Met zijn oude huizen, de iconische Siebers Toren en de Kobolzellerturm is het Plönlein een Duits ansichtkaart-waardig tafereel. Ik kon niet anders dan betoverd raken door de tijdloze schoonheid van dit schilderachtige hoekje van Rothenburg. Ik kwam tijdens mijn verblijf nog drie keer terug om foto's te maken in verschillende lichtomstandigheden en vanuit verschillende hoeken.

Als het Plönlein je iets te bekend voorkomt, zal ik je uitleggen waarom! Het Plönlein is niet alleen een geliefd oriëntatiepunt in Rothenburg ob der Tauber, maar het heeft ook decennialang tot de verbeelding van filmmakers gesproken. Het het Plönlein dient als inspiratiemateriaal voor vele sprookjesachtige tekenfilms. In een aantal klassieke tekenfilms tot moderne animatiefilms, kom je het Plönlein in verschillende vormen tegen.

Een voorbeeld hiervan is Disney's "Pinokkio", waarin de betoverende sfeer van het Plönlein wordt weerspiegeld in de grillige weergave van het dorpsplein in de film. Met zijn charmante architectuur en idyllische omgeving dient het Plönlein als de perfecte setting voor Pinokkio’s avonturen.

Dus als het lijkt alsof je het allemaal al in een verre droom hebt gezien, dan is dat misschien ook wel zo, want het Plönlein maakt deel uit van onze collectieve verbeelding, zelfs als we ons daar niet bewust van zijn.

Marktplein en stadhuis

Het marktplein van Rothenburg, of Marktplatz, is het bruisende hart van de stad. Het plein, omzoomd met historische gebouwen, cafés en winkels, bruist van activiteit, vooral als er markt is. In het centrum van dit alles staat het indrukwekkende stadhuis, een meesterwerk van de Renaissance architectuur. Zijn sierlijke gevel en imposante toren domineren het plein als symbool van de burgertrots en de rijke geschiedenis van de stad.

Ik had geluk, want ik besloot een lekkere en verfrissende Apfelschorle (appelsap en bruisend water) te halen en toen de stadsklok precies 4 uur sloeg, verscheen er een mechanisch drinktafereel op de gevel van de klokkentoren. Een vrolijk monnikje hief zijn glas in de richting van het marktplein dus ik proostte vrolijk terug en nam een goeie slok. Ik heb altijd al een zwak gehad voor dit soort leuke kleine spektakels in oude stadjes.

Ik raad dus vooral of om rond klokslag aan het plein te zitten met een drankje, want het leven is te kort om niet samen met een mechanische monnik te drinken.

De kasteeltuin van Rothenburg ob der Tauber

Voor wie op zoek is naar een moment van rust te midden van de drukte van de stad, is de kasteeltuin een sereen toevluchtsoord. Dit idyllische stukje groen ligt bovenop de stadsmuren en biedt een panoramisch uitzicht over de daken van Rothenburg en het omliggende platteland. Wandel rustig langs de paden, geniet van een picknick en neem het Beierse landschap in je op.

Rothenburgs Middeleeuws Misdaadmuseum - Europa's grootste martelmuseum

Om dieper in de geschiedenis van Rothenburg aan de Tabuer en Europa te duiken, ben ik bij het Middeleeuws Misdaadmuseum op bezoek geweest. Dit unieke museum is gevestigd in het voormalige gerechtshof en biedt een kijkje in de duistere kant van middeleeuws leven. Veroordeling en vonnis gingen toentertijd maar al te graag over op wrede marteling en executie; een harde realiteit van het verleden.

Ik heb vooral genoten van de collectie schandmaskers. Ik moest giechelen bij de gedachte dat ik sowieso degene zou zijn geweest die het schandmasker voor praatgrage vrouwen zou hebben gedragen als ik in de middeleeuwen had geleefd.

Ok worden er een aantal mythes zoals de Iron Maiden, kuisheidsgordels en de beulskap ontkracht. Je leert tijdens je tour juist waarheid achter deze voorwerpen kennen!

Schneeballen - het dessert van Rothenburg ob der Tauber

Geen bezoek aan Rothenburg ob der Tauber is compleet zonder hun beroemde culinaire lekkernij te hebben geproefd - Schneeballen. Deze delicatessen zijn gemaakt van reepjes deeg, gefrituurd en bestrooid met poedersuiker. Schneeballen zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en maten en zijn de perfecte verwennerij om je zoete trek te stillen terwijl je de charmante straatjes van de stad verkent.

Al meer dan vier eeuwen is dit gebak een culinaire traditie in de regio's Franken en Hohenlohe, ten noordoosten van Baden-Württemberg. Historisch gezien was het voorbehouden aan speciale gelegenheden zoals bruiloften, maar het heeft zich ontwikkeld tot een delicatesse die het hele jaar door verkrijgbaar is bij bakkers, banketbakkers en cafés in en rond Rothenburg ob der Tauber. In de stad zijn verschillende zaken die zich toeleggen op het maken van dit gebak en die voortdurend innoveren met nieuwe smaken en variaties. Naast de klassieke versie, bestrooid met poedersuiker, zijn er ook verleidelijke opties met een laagje chocolade en noten of gevuld met marsepein. Dit gerecht wordt gezien als culinaire erfgoed van Rothenburg en er zijn genoeg plekken die deze lekkernij mooi inpakken om als souvenir mee naar huis te nemen.

Ik heb veel verschillen Schneeballen geprobeerd en ik zou Bäckerei Friedel en Bäckerei Striffler van harte aanbevelen!

Dus stap tijdens je vakantie in Duitsland op de trein en bezoek dit charmante stadje vol wonderen!

Zomerfestivals in Spanje die je tijdens je vakantie moet meemaken
17-05-2024 Lotte Van Dijk
Zomerfestivals in Spanje die je tijdens je vakantie moet meemaken

Als de zonovergoten zomerdagen zich over het Iberisch schiereiland uitstrekken, komt Spanje tot leven met een wervelwind aan festivals, feesten en flamenco. Van de levendige straten van Barcelona tot de zonovergoten kusten van Andalusië, is Spanje een wervelwind van culturele evenementen die het rijke erfgoed en de passie voor het leven van het land vieren.

Lees meer
5 Hondvriendelijke Plekken in Europa om te ontdekken in het voorjaar van 2024
12-05-2024 Lotte Van Dijk
5 Hondvriendelijke Plekken in Europa om te ontdekken in het voorjaar van 2024

Als je een vakantie plant, is het altijd lastig om je huisider achter te laten. Maar wat als dat niet hoefde?

Lees meer
Italiaanse zomerfestivals in 2024 die je niet mag missen tijdens je vakantie
12-05-2024 Lotte Van Dijk
Italiaanse zomerfestivals in 2024 die je niet mag missen tijdens je vakantie

Als de zon haar gouden stralen over de schilderachtige landschappen van Italië werpt, ontvouwt zich een symfonie van kleuren, smaken en festiviteiten die het begin van de zomer aangeven.

Lees meer