Eden Reforestation Project: Wij zijn nu Forest Partner!

Om goed te zorgen voor onze mooie planeet is er doelbewuste en effectieve samenwerken nodig. Bungalow.Net ondersteund het milieu door al een aantal jaar samen te werken met het Eden Reforestation Project. Via dit project planten wij voor elke overnachting in één van onze parken één boom in Indonesië.

In 2021 heeft Bungalow.Net het Grove Level Partner niveau bereikt door tussen de $ 50.000 en $ 99.999 in te zamelen voor het planten van bomen.

Nu kunnen wij met trots aankondigen dat wij in de volgende fase van het project zitten, het Forest Level Partner-niveau, waar het doel zal zijn om tussen de $ 100.000 - $ 999.999 in te zamelen voor het planten van bomen en creëren van banen voor de lokale bevolking.

Maar wat betekent dit voor het park en wat doet het Eden Reforestation Project precies? Laten we een kijkje nemen:

Over het Eden Reforestation Project

Het wereldwijde herstelnetwerk doelt zich op twee essentiële opdrachten: het creëren van levensonderhoud voor duizenden mensen die in extreme armoede leven en het herstellen van bossen in de gebieden van de desbetreffende mensen om klimaatverandering, wereldwijde ontbossing en habitatverlies van bedreigde diersoorten te helpen omkeren.

Partners van het project brengen geld op door bij een overnachting, verkoopovereenkomst, of geleverde dienst een stukje te doneren voor het planten van een boom of bos.

In het geval van Bungalow.Net is dit een eenvoudige maar effectieve formule: gasten brengen tijd door in onze vakantiehuizen en voor elke overnachting doneren wij genoeg om één boom te planten. Dit is een mooie oplossing voor beide partijen. Zo weten onze gasten dat ze op een verantwoorde wijze van hun vakantie kunnen genieten terwijl Bungalow.Net op een maatschappelijk verantwoorde manier zaken kan doen.

Het Eden Reforestation Project werkt samen met lokale gemeenschappen om op grote schaal bossen te herstellen. Ze bieden hierbij economische ondersteuning en kennis van planttechnieken. De oplossingen zijn vaak eenvoudig zodat de lokale bevolking de kennis zonder te veel moeite en middelen over kan dragen naar andere groepen. Deze eenvoud is ook nodig aangezien de gebieden in kwestie vaak over slechte wegen, onbetrouwbare elektriciteit en een zwakke internetverbinding beschikken. Door de lokale bevolking op te leiden en verantwoordelijk te stellen voor de herbebossing, ontstaat er een gedeeld gevoel van eigenaarschap, aansprakelijkheid beschermingsplicht tegenover de natuur. Het project is nu actief in 10 landen, plant bijna een miljoen bomen per dag en handhaaft een strenge plant-plicht, ook al worden ze geconfronteerd met maatschappelijke onrust, extreem weer, wilde dieren of andere verstoringen. Ondertussen krijgen de gemeenschappen die in extreme armoede verkeren nieuwe kansen voor economische zelfstandigheid, gezondere leefomstandigheden en beter onderwijs. Zo genees je de wereld, boom voor boom.

De rol van Bungalow.Net

Bungalow.Net werkt al een aantal jaar samen met het Eden Reforestation Project en is nu een Forest Partner geworden, met als doel om 1 miljoen bomen te planten. Tot nu toe hebben wij onze inspanningen geconcentreerd op het eiland van Biak in Papoea. In de loop der jaren heeft de Bungalow.Net Groep hier, in de Nabire-site, 400,000 bomen geplant.

We kunnen met trots aankondigen dat de Biak-site nu bijna vol is, wat betekent dat we zullen verhuizen naar een eiland op Yapen waar we ongeveer 53 km2 aan mangrovebossen zullen planten. Naar schatting moet dit net iets minder dan 2 jaar duren, wat het totale aantal door Bungalow.Net geplante bomen naar 1 miljoen zou brengen!

Over de Yapen plantplaats

Deze projectlocatie ligt in een kleine baai die ooit volledig bedekt was met mangrovebomen. Door een afhankelijkheid van hout als brandstof is dit bos volledig weggekapt.

Het is belangrijk om mangrovebossen te planten omdat ze kusterosie verminderen en ook gemeenschappen kunnen beschermen tegen overstromingen, harde wind, golven en tsunami's. Daarnaast zijn ze van belang voor het tot standhouden van beide zoet en zoutwaterecosystemen.

De herbebossingssite Aibondeni bestaat uit 53,5 hectare mangrovebossen langs de zuidwestelijke kust van het eiland Yapen in de provincie Papoea, Indonesië. De Aibondeni-site dankt zijn naam aan een nabijgelegen dorp met dezelfde naam. Yapen Island ligt vlak voor het vasteland van Papoea (Nieuw-Guinea) in Cenderawasih Bay. Als onderdeel van de "Koraaldriehoek" herbergt deze regio een rijke biodiversiteit, waaronder meer dan 500 soorten rif koralen, zes soorten zeeschildpadden en meer dan 2.000 soorten tropische vissen.

Herbebossing op de Aibondeni plantplaats is essentieel voor de twee nabijgelegen dorpen, Yaimaria en Aibondeni. Deze gemeenschappen zijn afhankelijk van de visserij en hebben zich door de het grote getijdeverschil aan deze kant van Yapen moeten aanpassen door paalwoningen ver boven de zeespiegel te bouwen.

Eden zal ook hier de Employ-to-Plant methodologie implementeren door leden van de gemeenschap uit Aibondeni en Yaimaira in te huren om hun omgeving te herbebossen. Door lokale dorpelingen in dienst te nemen en inheemse bomen te planten, kan het Indonesië-team van Eden werken aan het herstellen van het bos tot zijn oorspronkelijke staat terwijl het tegelijkertijd lokale gemeenschappen uit extreme armoede haalt.

Elk probleem heeft een oplossing, en dit probleem kan alleen stap voor stap, boom voor boom worden opgelost. Het is niet per se nodig om corporate partner te zijn om een verschil te maken. U kunt de touwtjes ook zelf in handen nemen door eenmalig te doneren aan het Eden Project, of door een maandelijks plan op te stellen. Zo kunt u zelf ook een steentje, of eerder, een boompje bijdragen aan het leven van een ander!

11-02-2021 Lotte Van Dijk
Bomen planten is levens redden: De Eden Reforestation Projects & Bungalow.Net

Ontbossing is een enorm wereldwijd probleem, veroorzaakt door vele factoren, variërend van grootschalige winning, verbrandings praktijken, landbouw en nog veel meer.

Lees meer
Kerstfeest met Mangrovebomen
04-03-2020 Lotte Van Dijk
Kerstfeest met Mangrovebomen

Wij zetten ons iedere dag in om onze gasten van de wereld te laten genieten. Ons motto daarbij is: 'Enjoy every moment'. Daar staat tegenover een toenemende zorg voor de natuur en mens. Waar wij kunnen genieten van een (luxe) vakantie op deze mooie planeet, vechten andere mensen voor hun bestaan en wordt de natuur onder druk gezet.

Lees meer
Plant bomen, red levens
20-10-2019 Lotte Van Dijk
Hoe uw vakantie bijdraagt aan een betere toekomst voor mens en natuur

Bij BungalowNet Group doen we niets liever dan u een onbezorgde vakantie bieden. Maar we vinden het ook onze verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de wereld en een beter en gezonder leefklimaat te creëren. Daarom ondersteunen we Eden Reforestation Projects: een organisatie die bossen herstelt en tegelijk mensen uit armoede haalt. Zo draagt uw vakantie bij aan een duurzame toekomst.

Lees meer