Maak kennis met de smaak en geschiedenis van Belgisch bier: de traditionele brouwers van de Ardennen

Wat is volgens u de op twee na populairste drank ter wereld? Nummer één is natuurlijk water, gevolgd door thee, maar koffie staat niet op de derde plaats. Deze positie wordt ingenomen door onze oude, trouwe vriend: bier.

Er zijn onwijs veel soorten bier, afhankelijk van de regio, de brouwmethode, de gebruikte ingrediënten en het geloven in het bestaan ​​van een "één waar bier" is totaal onjuist, dus het omarmen van de vele tinten en smaken is de juiste mentaliteit! Belgisch bier bestond al lang voordat België überhaupt een land werd, de methode was er, de naam was het zeker niet. Als de geschiedenis klopt (soms wel, andere keren niet), wordt gedacht dat de traditie van dit soort bieren al begonnen is vóór de Eerste Kruistocht, toen de Franse en Vlaamse brouwers op deze manier geld inzamelden voor de kruistocht. In die periode werd bier zelfs populairder dan water, vanwege het vervuilde drinkwater waar mensen alleen toegang toe hadden. In de loop van vele jaren en eeuwen zijn de traditionele brouwmethoden verfijnder geworden en langzaam maar zeker evolueerden ze naar het formaat dat we vandaag kennen.

Tussen de vele soorten Belgische bieren, de bekendste zijn de trappistenbieren en abdijbieren. De eerste trappistenbierbrouwerij Westmalle begon in 1836 met de productie van bier en creëerde een donkere en zoete vloeistof exclusief bedoeld voor de monniken. Zelfs vandaag de dag wordt dit type nog steeds gebrouwen in trappistenkloosters en zijn er regels en voorschriften voor wat kwalificeert als een trappistenbier. Aan de andere kant hebben abdijbieren voorschriften die veel losser zijn, deze worden gedefinieerd als monastieke bieren, die vergelijkbaar zijn met de trappisten, maar kunnen worden geproduceerd door niet-trappistenkloosters of zelfs door commerciële brouwerijen onder een overeenkomst met een klooster. Ze kunnen ook worden gebrandmerkt met de naam van een voormalige of fictieve abdij, of ze hoeven helemaal geen specifiek klooster op hun merknaam te vermelden.

Nu we het verschil begrijpen tussen de twee soorten en de enorme geschiedenis die deze prachtige creaties ondersteunt, gaan we ons voorbereiden op een reis, waar u en uw familie / vriendengroep deze stukjes geschiedenis nog beter kunnen leren kennen. Hier zijn de beste plaatsen om het Belgische vloeibare goud in de Ardennen te proeven:

 

Brouwerij Rochefort

De eerste vermelding van Brasserie de Rochefort dateert uit 1595. De brouwerij produceert drie originele trappistenbieren. Interessant genoeg wordt de abdij van Rochefort nog steeds bewoond door de monniken van de Cisterciënzer Orde, en het brouwproces gebruikt water uit een lokale bron (Tridaine) om de kwaliteit te creëren wat de buitenwereld kent. Bierliefhebbers mogen de 3 bekende soorten Rochefort niet missen:

 • Rochefort 6: de zeldzaamste van de drie vanwege de beperkte productie, verrast met een zwak koffiearoma en een zoete nasmaak (7,5%)
 • Rochefort 8: een donker bier met een zoete, fruitige smaak en een vleugje bittere afdronk (9,2%)
 • Rochefort 10: de sterkste Rochefort, met zijn alcoholpercentage van 11,2% de sterkste van alle trappisten, met een fruitig aroma en een zachte, zoete smaak.

Rochefort ligt op slechts 30 minuten rijden van vakantiepark Vallée les Etoiles.

 

Brasserie du Bocq

Dit is een familiebrouwerij, opgericht in 1858, en ze houden tot op de dag van vandaag vast aan traditionele productiemethoden. De brouwerij zelf staat open voor bezoekers met vriendelijke gidsen die zijn opgeleid om bezoekers te informeren over de installaties, verschillende productietechnieken en het hoogwaardige, ongelooflijk heerlijke brouwsel als eindproduct. Brouwerij Du Bocq biedt de volgende bieren aan:

 • Gauloise: een sterk, fruitig blond bier (9,7%)
 • Blanche de Namur: witbier met een troebele textuur en een fruitige, delicate smaak (4,5%)
 • FruitBocq: AppleBocq (appelbier), RedBocq (bosbessenbier), AgrumBocq (grapefruitbier) zijn verfrissende bieren, met een laag alcoholgehalte (3%)
 • Saint-Benoît Blond: een bier met een sterke maar welkome bittere smaak en een verrassend fruitig aroma (6,3%)
 • Saint-Benoît Brune: dit donkerbruine brouwsel zorgt voor de perfecte balans tussen hop en mout en creëert een prachtige chocoladeachtige ondertoon (6,5%)
 • Saison 1858: ongefilterd blond bier gebrouwd traditioneel, met een sterke bittere smaak (6,4%);
 • Triple Moine: Blond bier, gemengd met aroma's van appelhop, een zachte smaak en een klein vleugje bitter (7,3%)
 • Deugniet: vergelijkbaar met Triple Moine met een iets hoger alcoholpercentage (7,5%)

Pumode, België is vanuit vakantiepark Vallée les Etoiles met de auto in iets minder dan 25 minuten te bereiken.

Maredsous

De abdij van Maredsous, ook gelegen in de Belgische Ardennen, is vooral bekend om zijn kazen, maar net zo goed om de heerlijke bieren die ze te bieden heeft. De monniken van Sint-Benedictus, die nog steeds de abdij bewonen, bieden de bezoekers graag een kijkje in hun manier van leven. Deze plek is ook ideaal voor een makkelijke wandeling, afgesloten met een heerlijk glas verfrissend biertje.

 • Maredsous Brune: een kruidig, fruitig donkerbruin bier (8%)
 • Maredsous Tripel: dit sterke bier heeft de ideale balans gevonden tussen bitter, zoet en zuur. Het wordt bij zeer speciale gelegenheden door de monniken gedronken (10%)

Maredsous ligt in Denée, op 25 minuten rijden van het vakantiepark Vallée les Etoiles.

 

Abdij van Val-Dieu

De geschiedenis is niet altijd vriendelijk geweest voor de brouwerij in de Abdij van Val-Dieu, gelegen in Aubel, Herve. Het is vele malen verwoest, maar bereikte zijn definitieve, huidige staat in 1997, toen de brouwerij zijn activiteiten in het klooster hervatte. U kunt de volgende bieren proeven:

 • Val-Dieu Blond: rijk aroma, licht troebel, absoluut perfect (6%)
 • Val-Dieu Brune: donker bier met een aroma van mout, koffie en chocolade (8%)
 • Val-Dieu Tripel: lekker blond met een uitstekende balans tussen bitter en zoet, hop en mout (9%)

Aubel ligt op 1,5 uur rijden van vakantiepark Vallée les Etoiles.

Deze bezoeken kunnen in één dag worden afgelegd, maar laten we eerlijk zijn: het zou een misdaad zijn tegen bier en tegen België als geheel. Abdij- en trappistenbrouwsels en melanges moeten worden genoten zoals ze altijd bedoeld waren om geproefd te worden: in een comfortabele stoel, midden in de natuur, na een stevige maaltijd. Dit kan worden bereikt als u één of maximaal twee bezoekjes per dag plant en tussen de ervaringen door van het landschap geniet. Verzamel uw gezin, uw beste vrienden, uw hond en boek een verblijf in Vallée les Etoiles. De bungalows zijn modern, gezellig en bieden de beste locatie voor een vakantie waarin bier centraal staat. Gelegen aan de voet van de Belgische Ardennen, zijn de beste bierplekken gemakkelijk bereikbaar vanaf het park. Durf groots te dromen en langzaam te leven, dat is het enige geheim dat de monniken u ook over het leven vertellen. Proost!

Ontdek cultuur en comfort: De mooiste musea in de buurt van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis
27-02-2024 Lotte Van Dijk
De mooiste musea in de buurt van je favoriete vakantiepark of vakantiehuis

In de wervelwind van vakantieplannen en avonturen worden musea vaak op qua prioritiet op een laag pitje gezet. Echter kunnen deze archieven van cultuur en kunst juist een inzicht bieden in de geschiedenis, het leven en het erfgoed van je vakantiebestemming. Elk museum verteld een uniek verhaal. Sommige zijn oersaai, maar de meeste laten toch wel altijd een indruk achter.

Lees meer
Top 6 beste Europese kerstmarkten – Ontdek de sprookjes
23-11-2023 Lotte Van Dijk
Top 6 beste Europese kerstmarkten – Ontdek de sprookjes

Terwijl de kille winterwind door de geplaveide straten waait en de zoete geur van glühwein en geroosterde kastanjes de lucht vult, is er geen beter moment om jezelf onder te dompelen in de magie van Kerstmis dan door een bezoek te brengen aan de betoverende kerstmarkten van Europa.

Lees meer
02-11-2023 Lotte Van Dijk
Afgelegen plekjes in Nederland #discoverfriesland

Friesland is een echt verborgen sprookje, met ongelooflijk veel natuur en water, verweven met cultuur en geschiedenis. De perfecte mix van een actieve levensstijl en een dorst om altijd iets nieuws te ontdekken, het is de ideale plek voor een veilige gezinsvakantie. Verborgen voor de drukte en hordes toeristen, biedt deze regio wat we allemaal zoeken bij onze volgende voorjaarsvakantieplek: grote hoeveelheden ruimte voor ons en onze dierbaren en elke dag gevuld met iets nieuws om te doen.

Lees meer