Sinterklaas tradities in onze vakantieparken!

Sinterklaasfeest wordt gehouden op 5 of 6 december en herdenkt Sint Nicolaas, een bisschop uit de 4e-eeuw en beschermheilige van steden, kinderen, zeelieden die algemeen bekend staat om zijn genereuze natuur. De reformatie betekende een enorme ommekeer voor protestants Europa en Sint Nicolaas is bijna vergeten, maar gelukkig zijn de herinnering en de tradities in Nederland levend gehouden, in de vorm van Sinterklaas.

Volgens de traditie arriveert Sint-Nicolaas hier te paard gekleed in een rood gewaad met een helper genaamd Roetpiet  die hem helpt lekkere traktaties, snoep en cadeautjes uit te delen aan kinderen die braaf zijn geweest of een roede aan de stoute kinderen.

Als u eraan denkt om er even tussenuit te gaan,  maar toch deze gezellige traditie bij wilt houden, dan zijn hier een paar ideeën voor geweldige vakantieparken en hoe de regio waar het park zich bevindt met deze traditie omgaat. Oh en ja, er zijn veel suggesties voor het bakken van koekjes en andere lekkernijen in deze tijd, want die zijn erg belangrijk!

Tradities in Nederland & dingen om te doen in een vakantiehuis tijdens Sinterklaas 

Vaak organiseren mensen Sinterklaasfeestjes op 5 december of op Sinterklaasavond. Hier worden speurtochten  voor de kinderen georganiseerd, bezaaid met gedichten en raadsels die aanwijzingen geven over de verblijfplaats van de schat. U kunt dit tijdens uw verblijf op een vakantiepark doen, waar u tijdens 5 december verblijft en de tijd doorbrengt met het zoeken naar de verborgen aanwijzingen en de kleine cadeautjes die Sinterklaas heeft achtergelaten.

Als voorbereiding op dit evenement kunt u ook speciale koekjes en lekkernijen bakken, op deze manier biedt u uw gezin een ander soort geschenk: die van traditie. 

Leer uw kinderen hoe ze de knapperige, perfecte speculaaskoekjes, pepernoten en kruidnoten kunnen maken. Een andere geweldige traditieis  het kopen of maken van een chocoladeletter van uw initialen. Het is ook erg belangrijk om je schoen te zetten voor Sinterklaas, bij de open haard of de deur, zodat hij een cadeautje kan achterlaten voor elk gezinslid!

Om een echte Nederlandse ervaring op te doen, hebben we drie geweldige parkaanbevelingen: 

Hof van Zeeland

Dit is absoluut perfect voor iedereen die de regio Zeeland in alle rust wil ervaren, waardoor het de ideale verblijfplaats is voor gezinnen die de vakantie willen doorbrengen ver weg van de drukte. 

Bergvliet Villa’s

Een prachtige omgeving, een modern juweeltje midden in de natuur, dit park zal werkelijk voldoen aan elke behoefte aan afzondering in een prachtige omgeving. Het wordt omgeven door bossen en biedt het soort ontspanning waar velen van ons naar streven, en de mogelijkheid om ons te concentreren op wat het belangrijkste is: uw gezin. 

Waterdorp Burdaard

Het Friese Burdaard kenmerkt zich door rust, gezelligheid en gastvrijheid. Het park is ook in de winter een favoriet onder vakantieparkliefhebbers, dankzij de uitstekende ligging nabij vele toeristische attracties. Het dorp is ook springlevend en bruist van het watertoerisme vanwege de schepen en boten die er regelmatig doorheen varen. 

Tradities in België & dingen om te doen in een vakantiehuis tijdens Sinterklaas 

De tradities van Sinterklaas verschillen een beetje van land tot land en van regio tot regio, maar het belangrijkste kenmerk blijft overal hetzelfde: Sinterklaas bezoekt brave kinderen en geeft ze cadeautjes om ze te belonen voor hun goede gedrag. Het is gezond, plezier voor het hele gezin en het is heel gemakkelijk om dit in een van onze parken te vieren.

Als u een tijdje in België verblijft, kunt u met uw hele gezin samenzijn en traditionele Sinterklaas-lekkernijen maken, zoals peperkoek, chocolade en 'mokjes' (koekjes in de vorm van letters) en samen Sinterklaasliedjes zingen. 

Vallée Les Etoiles

Vakantiepark Vallée Les Etoiles is de ideale setting voor zo'n evenement. Het is een waar Winter Wonderland midden in de Ardennen, dat het effect heeft van een magische, afgelegen plek waar Sinterklaas uw familie bezoekt en cadeautjes meebrengt voor iedereen (zelfs uw huisdieren). De bungalows zijn knus en zijn voorzien van open haarden waar iedereen zijn schoen kan zetten, zodat Sinterklaas gemakkelijk cadeautjes voor ze kan achterlaten! 

Tradities in Duitsland & Dingen om te doen in een vakantiehuis tijdens Sinterklaas 

In het noorden van Duitsland wordt Sankt Nikolaus meestal op kleinere schaal gevierd en veel kinderen nemen deel aan de traditie om in de nacht van 5 december een laars genaamd Nikolaus-Stiefel (Nikolaus-laars) voor de deur te zetten. 'S morgens rennen ze opgewonden naar de deur om te kijken wat voor  cadeautjes en snoep Sankt Nikolaus hen heeft gebracht. Het is duidelijk dat als de kinderen braaf waren, ze vaak hun wensen vervuld zien, maar indien ze stout waren,  vinden ze in plaats daarvan een stok (eine Rute) in hun laarzen.

In de folklore van Beieren wordt Nikolaus vaak vergezeld van Knecht Ruprecht, die de kinderen moet vragen of ze hun gebeden hebben opgezegd. Het is ook traditioneel dat een Nikolaus -imitator de kinderen op school of thuis  bezoekt en hen  vraagt hoe ze zich gedurende het jaar hebben gedragen en cadeautjes te geven op basis van hun gedrag. 

Grafschaft Bentheim

Bezoek het vakantiepark Grafschaft Bentheim (http://www.ferienparkgrafschaftbentheim.eu/), verblijf er een aantal dagen en ga op een avond lekker traditionele Duitse Sinterklaashapjes bakken met uw kinderen, er is veel om uit te kiezen, allemaal gemakkelijk te maken en zeer lekker  St. Nikolastag Nusskuchen (Duitse Sinterklaas notentaart), Nikolausschnitten (Duitse Sinterklaas koekrepen), Schokoladekugeln (Duitse en Oostenrijkse Chocoladeballetjes). 

Vergeet niet uw schoen te zetten, samen wakker te worden op 6 december en te kijken wat Nikolaus en zijn Knecht Ruprecht voor het hele gezin gebracht hebben. 

6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat
13-09-2023 Lotte Van Dijk
6 films die ervoor zorgen dat je deze herfst op reis gaat

Sommige films zorgen ervoor dat je verliefd wordt op de personages. Andere films raken je veel dieper met de plek en de sfeer waarin ze spelen; waardoor je opeens in een opwelling een vlucht naar Florence boekt. Maar is dat echt zo'n wild idee? Laten we het uitzoeken!

Lees meer
Kid-friendly European holidays 2023
01-06-2023 Lotte Van Dijk
Top kindvriendelijke zomervakantiebestemmingen in Europa

Je wil het beste voor je kinderen en hen helpen onvergetelijke herinneringen en mooie levenservaringen op te doen. Dit kan gemakkelijk door te reizen, hen verschillende landen en culturen te laten zien, en in het algemeen de zomer tot het beste deel van het jaar te maken.

Lees meer
15-05-2023 Lotte Van Dijk
Top 8 ideeën voor een familievakantie - bezoek België, geniet van de dag!

Ben je bezig met voorbereiding op een vakantie of denk je na over ideeën waar je heen kunt voor een ontspannen herfstvakantie, dan is België hoe dan ook een geweldig idee. Met zijn cultuur, natuurparken en keuken biedt het een scala aan mogelijkheden voor gezinnen, zodat er voor iedereen wel iets leuks te doen is.

Lees meer